×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Хліб знову подорожчає, як мінімум на четверть

Житомиряни вже перестали дивуватися тому, як швидко міняються цінники на продуктах у магазинах. Але кожного разу, коли дорожчає хліб, маємо найвагоміший аргумент для невдоволення та протесту.

n 1702167852Хліб для більшості людей залишається мірилом їхнього нужденного життя, а коли він стає недоступним, приходить реальний страх.

На Житомирщині цьогоріч з урожаєм зернових не склалося. Вироблено його більш ніж на чверть менше минулорічного переважно через скорочення посівних площ (особливо це стосується сільськогосподарських підприємств). Але не ми є житницею країни, тому наше зерно ціну на хліб не формує. У цілому в державі врожай зернових непоганий. "Проте, незважаючи на хороший урожай, зараз стрімко зростають ціни на продовольчу пшеницю: була 3,1-3,2 тис. грн за тонну - стала 3,6 тис. грн  у листопаді. Вищий сорт борошна вже 5,6 тис. грн за тонну, а на початку року було 4 тис. грн", - говорить гендиректор об'єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко, - пише «Житомирщина».

На борошно припадає до 50% собівартості хліба. А ще зростає вартість усіх складових, ресурсів, необхідних для його виробництва. До травня пшениця повинна піднятися в ціні щонайменше на 30%. Відповідно подорожчає борошно. Та й мінімальна заробітна плата вже періодично індексується, зростають у ціні енергоносії та все інше.

Тож хліб однозначно подорожчає. "У січні-травні щонайменше на 25%. І підвищень вартості його може бути два-три", - говорить президент Асоціації фермерів і землевласників Іван Томич.

За минулий рік хліб на Житомирщині подорожчав майже у півтора раза. У січні, за офіційними даними, додав у ціні ще на 1,4%. Нині в житомирських магазинах буханка "Обіднього" коштує трохи більше 8 грн, "Український" - приблизно 7,60 грн. Це приблизно вдвічі більше, ніж, скажімо, на початку 2012 року. Середня заробітна плата на кінець минулого року становила трохи більше 3500 грн. У тому ж 2012-му, коли білий хліб коштував 4 грн, середня зарплата була трохи більше, ніж 2300 грн. Тож якщо виміряти ціну життя хлібом, то на нинішню зарплату його можна купити на 100 буханок менше. От вам і найпростіша арифметика життя.

Чи стали через зростання ціни житомиряни споживати менше хліба? Навряд чи, бо те, чим його можна замінити, подорожчало ще більше. А от виготовлено хліба за минулий рік на Житомирщині приблизно на 16% менше. І це говорить швидше за все про ще одну негативну тенденцію - наших виробників на житомирському ринку витісняють їхні колеги з інших регіонів. А значить, ми втрачаємо робочі місця і стаємо ще біднішими.

Последнее изменение Среда, 17/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework