×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Колишній обер-бургомістр німецького міста Зінген Олівер Ерет ділився в Черняхові досвідом проведення децентралізації

Про децентралізацію в Україні зараз вже не тільки говорять, але і приступили до її реалізації.

n 1703168300У Німеччині на реформу місцевого самоврядування знадобилося 20 років, у Швеції – 10, а в Україні ці терміни будуть досить стислими.

У залі засідань відділу освіти райдержадміністрації 11 березня відбувся круглий стіл з питання децентралізації влади в Україні, пише «Моя Черняхівщина».

Учасниками засідання були голова районної ради Іван Бовсунівський, заступник голови районної ради Володимир Троценко, експерт із децентралізації офісу реформ у Житомирській області Ірина Банковська, голова Житомирської обласної організації федерації роботодавців України Михайло Пухтаєвич, голови селищних та сільських рад, депутати місцевих рад, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, представники ЗМІ та гість із Німеччини – колишній обер-бургомістр міста Зінген Олівер Ерет.

Пан Олівер навів приклади з практичної роботи його на посту обер-бургомістра міста Зінген, яким його обирали кілька разів поспіль. Говорив про те, що основним в об’єднанні громад є принцип фінансового вирівнювання – коли фінансово «сильніші» громади допомагають «слабшим». Це, в свою чергу, регулюється законодавчо та на рівні районів. Пан Олівер також зауважив, що в Німеччині поряд із реформою децентралізації активно втілювалися реформи в сфері охорони здоров’я, освіти, сільського господарства та інші. Німецький гість не тільки ділився досвідом децентралізації в Німеччині, а й охоче зіставляв німецьку модель із сучасними українськими реаліями та давав деякі рекомендації для вирішення нагальних українських  проблем.

Реформу місцевого самоврядування в Україні Олівер Ерет називає правильним поступальним кроком. На його думку, лише сильні громади (об’єднані) можуть надавати якісні послуги населенню. «На федеральних землях Німеччини у 70-х роках минулого століття були проведені відповідні реформи. Тоді існували близько 8000 громад, а зараз близько 1200 громад» – порівняв німецький експерт.

Федеральна земля Баден-Вюртемберг була у схожій ситуації з Житомирщиною 40 років тому. Вона мала тоді 10 млн мешканців і 3500 територіальних громад. Сьогодні там приживає близько 11 млн людей, які об’єднані у 1100 громад.

n 1703168300 1

Спочатку громади об’єднувалися добровільно, держава їм надавала свою фінансову підтримку на ремонт шкіл, дитячих садків, будування спортзалів та розвиток інфраструктури. Ті громади, які не захотіли об’єднуватися, з часом об’єднали відповідно до судових рішень та на законодавчому рівні.

Після утворення громад ще довгий час відбувалися «шліфувальні» роботи, приймалися відповідні законодавчі акти, передавалися повноваження на місця. Проте, як зазначив Олівер Ерет, після 40 років такої роботи можна з упевненістю сказати, що то був успішний рецепт реформи територіальних громад.

Присутні запитували  іноземного гостя як про загальні аспекти процесу децентралізації, так і зверталися з запитаннями  щодо вирішення конкретних проблем громади. Зокрема під час однієї з дискусій учасники семінару порушили питання щодо фінансів місцевих громад. Доповідач детально пояснив систему розподілу видатків і надходжень, а також процес фінансового вирівнювання, розповів про державні фінанси, зокрема податкову систему.

Наостанок Олівер Ерет наголоси, що Україні важливо переймати досвід, але досвід позитивний, бо не буває абсолютно ідеальних децентралізаційних моделей у жодній із розвинутих країн.

Последнее изменение Четверг, 17/03/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework