Місяць роботи нової поліції: Чи стало у Житомирі безпечніше?

22 березня Житомир став 18-м містом України, де почала роботу патрульна поліція. 

Присягу прийняли 229 нових поліцейських, серед яких 32 дівчини, 136 осіб з вищою освітою, 37 учасників бойових дій, з них – два кавалера ордена «За мужність».

Вже місяць за безпекою громадян та порядком на вулицях слідкують новоспечені патрульні, а ЗМІ активно обговорюють їх невдачі та досягнення. Скандали та резонансні розслідування нової поліції стали темою №1 серед мешканців міста та області. Та й дійсно, було про що поговорити.

Не встигли правоохоронці перейти до виконання своїх обов’язків, як в пресі активного розголосу набула інформація про неякісну форму поліцейських. Мовляв, колегам з інших міст тканину на пошиття уніформи прислали з Америки та Канади, а нашим – просто не вистачило. Проте, вже менше ніж за місяць, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління патрульної поліції О. Гуменюк повідомив, що житомирські правоохоронці нарешті отримали якісну форму американського виробництва. Таки дочекались.

Але не формою єдиною. В перший день патрулювання поліцейські, виконуючи маневр розвороту, в’їхали в стовп на новенькій ToyotaPrius. Як потім повідомили пресі, причиною аварії стала ожеледиця на дорозі. Та вже за декілька днів трапилась ще одна дорожньо-транспортна пригода за участю правоохоронців – не розминулись із рейсовим пасажирським автобусом. На щастя, серед людей ніхто не постраждав.

Однак, варто зауважити, що за місяць правоохоронцями було розкрито чимало гучних справ.

Працівники поліції затримали декілька груп чоловіків, які займались нелегальним видобуванням бурштину в Олевському та Овруцькому районах. Щоб дістати «сонячне каміння», правопорушники перекопували та розмивали ґрунт, використовуючи водяний насос, лопати та навіть екскаватор. На місці подій працювала слідчо-оперативна група поліції. Правоохоронці вилучили мотопомпи, пожежні рукави, сачки, металеві швайбери, водозабірні шланги та інше приладдя для незаконного промислу.

Крім того, в Коростенському районі поліцейські виявили незаконну вирубку дерев сосни на ділянках лісу, затримали автомобілі із викраденою деревиною та вилучили інструменти.

Ще однією успішною справою житомирських поліцейських стало викриття підпільного казино, яке знаходилось на другому поверсі офісного приміщення. Під час обшуку правоохоронці вилучили 20 ігрових автоматів, близько тисячі гривень, чорну бухгалтерію та «базу» клієнтів.

В Малинському районі новоспечені копи припинили незаконну діяльність з прийому металобрухту. 69-річна правопорушниця, не маючи спеціального дозволу на вчинення операцій з металобрухтом, організувала за місцем свого постійного проживання незаконний пункт прийому лому чорних металів та здійснювала закупівлю у населення.

За місяць роботи нової поліції масовим явищем стало вилучення наркотичної сировини у жителів міста та області. Зокрема, в Житомирі, Коростені, Бердичеві, Новоград-Волинському та Станишівці правоохоронці затримали осіб, які зберігали медичні шприци, заповнені рідиною бурого та світло-коричневого кольору, паперові згортки з подрібненою рослинною масою зеленого кольору, марихуану, амфетамін, опій та макову солому.

Не менш резонансною справою стало вилучення у 34-річного жителя м. Бердичева 2 кг тротилу, 3 гранат типу Ф-1, а також пістолета Флобера. Подібна знахідка була виявлена і в обласному центрі в одному з орендованих гаражів. А під мостом через р. Кам’янку патрульні вилучили цинковий ящик, усередині якого знаходились упаковки з патронами калібру 5,45 мм до автомата Калашникова. Небезпечну знахідку виявив 50-річний житомирянин.

Практично кожного дня з’являється інформація про затримання правоохоронцями грабіжників, крадіїв та шахраїв. По багатьом справам тривають кримінальні провадження.

Крім практичної діяльності наші правоохоронці удосконалюють теоретичні навики. Зокрема, на заняттях з професійної підготовки поліцейські вивчали практичні аспекти діяльності уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, вдосконалювали вміння побудови конструктивного діалогу з громадськістю.

Отже, реформа Національної поліції стартувала і в Житомирі. Безперечно, за такий короткий термін важко неупереджено оцінити роботу правоохоронців. Але, як стверджують місцеві, завдяки цілодобовому патрулюванню, вулицямитепер ходити безпечніше.

 

Последнее изменение Понедельник, 25/04/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework