«Органічне виробництво – пріоритетне у регіональній аграрній політиці», – ректор ЖНАЕУ

У Житомирській обласній раді 21 липня відбулася п’ята сесія сьомого скликання, під час якої депутати підтримали створення комунальної установи «Поліський аграрний ресурсний центр», який не передбачає фінансування з обласного бюджету, а розглядається лише як юридичний механізм підтримки Житомирського національного агроекологічного університету. 

Також на сесії проголосували за прийняття «Програми розвитку агропромислового комплексу Житомирської області на 2016–2020 роки».

«Рішенням обласної ради від 21.07.16 № 284 затверджено «Програму розвитку агропромислового комплексу Житомирської області на 2016–2020 роки». Саме за ініціативи нашого навчального закладу до цієї Програми було включено окремий розділ «Органічне виробництво», – відзначає ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан. – Протягом 2016–2020 років на фінансову підтримку господарюючим суб’єктам у сфері органічного виробництва для компенсації витрат на сертифікацію може бути виділено 6,9 млн грн, що дозволить суттєво стимулювати розвиток органічного виробництва в області. Таким чином, Житомирщина визначила органічне виробництво одним із ключових пріоритетів регіональної аграрної політики. У комплексі це сприятиме зростанню доходів та підвищенню конкурентоспроможності господарств, зменшенню витрат виробництва, скороченню природоохоронних виплат, підтримці малого та середнього бізнесу, вдосконаленню зворотного зв’язку між виробниками і споживачами, розбудові сільських територій та розвитку місцевих громад, поліпшенню іміджу області та інвестиційного клімату в регіоні, інтеграції Житомирщини в міжнародний органічний ринок».

У Житомирській області органічним виробництвом вже займаються аграрні підприємства:

– ТОВ «Агровест груп» (злакові трави, кукурудза, пшениця озима, горох польовий (пелюшка), вика, овес, просо, люцерна, пшениця спельта, жито озиме. У тваринництві – телиці між 1–2 роками, телята до 1 року, молоко коров’яче сире незбиране);
– СФГ «ВЕСТ» (овочі: кабачки, баклажани, редька дайкон, помідори, огірки, картопля, морква червона, буряки столові, цибуля, цибуля порей, рукола, петрушка, м’ята перцева, салат, базилік);
– ТОВ «Беррі-Агро» (чорниця, чорниця заморожена);
реалізовується повноцінна модель екосистеми, що поєднує органічне землеробство і органічне тваринництво – вирощування великої рогатої худоби, виробництво молока і м’яса. Це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів;
– Товариство «Полісся Інвест», спеціалізується на розведенні птахів (гусей, качок, фазанів та цесарок) і овець.

Впровадження Програми матиме також переваги і для навколишнього природного середовища: збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, генофонду рослин, а також якості та функцій ґрунтів та водних екосистем; мінімізація екологічних ризиків; стабілізація стану земельних ресурсів та їх відтворення; залучення новітніх екологічних технологій; зменшення забруднення від сільськогосподарського виробництва, особливо водних систем.

Нагадаємо, що Житомирський національний агроекологічний університет бере участь у Німецько-Українському проекті, який передбачає співпрацю в галузі органічного землеробства, на базі ЖНАЕУ функціонує Поліський центр органічного виробництва «Полісся Органік», органік школа, проводиться Міжнародна науково-практична конференція створення «Органічне виробництво та продовольча безпека», ярмарок органічної продукції, на 7 факультетах впроваджено курс «Органічне виробництво», ведеться наукова робота, видаються довідники і посібники на цю тематику тощо.

Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету

Последнее изменение Среда, 27/07/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework