Поховання гайдамаків на Житомирщині

Село Кодня Житомирської області - символ скорботи та пам'яті про волелюбних і непокірних синів українського народу. Історія села нерозривно пов'язана з гайдамацьким рухом в Україні, яке відоме як «Коліївщина».


У 1768 року М.Залізняк і І. Гонти підняли народне повстання запорожців і гайдамаків неподалік від Чигирина в Холодному Яру. Все йшло досить вдало, і повстанці навіть захопили частину Середнього Подніпров'я. Поодинці поляки не могли впоратися з бунтівниками. Керівники Речі Посполитої звернулися за допомогою в боротьбі з гайдамаками до імператриці Катерині II.

Об'єдналися російські і польські війська незабаром зуміли перемогти повстанців. Для науки майбутнім поколінням бунтівники були жорстоко покарані. Розправи проводилися в багатьох містах Речі Посполитої, а в Кодні було страчено понад 3 тисяч учасників повстання. Гайдамаків четвертували, садили на палю, рубали голови. Постраждали навіть деякі кобзарі, які сміли співати волелюбні пісні. Масовою різаниною керував поляк І.Стемпковскій.

У 1968 році, в 200-ту річницю трагічних подій, на кургані козаків-гайдамаків в Кодні був зведений монумент пам'яті учасників «Коліївщини».

 

Последнее изменение Пятница, 12/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework