Які таємниці приховує історичний Житомир?

Центральна історична частина міста багата на різноманітні об’єкти старовини. Більшість старожитностей ховається під потужним шаром ґрунту, який внаслідок людської діяльності формувався тут на протязі понад однієї тисячі років, або навіть більше.

І це не перебільшення. Згадаємо знахідку давньоруської печі-кам’янки, яку було виявлено під час розчистки північної стінки котловану, закладеного для будівництва музею природи у західній частині Замкової площі у 2012 році. Тоді ж поруч у зрізах стін на глибині від 1,6 до 4 м зафіксовані сліди різночасових житлових, господарських і виробничих споруд, а також рештки пізньосередньовічного кладовища.
Нещодавно, цікавою знахідкою для краєзнавців став підземний тунель старовинного будинку, що знаходиться на вулиці Великій Бердичівській. Чимало провалів траплялося у різних куточках історичної частини міста, які вказують на наявність тут таємничих підземель. Не забудемо й про кам’яний хрест із загадковими написами на ньому, який у березні 1982 р. було знайдено у підвалі Хрестовоздвиженської церкви і багато іншого. На жаль розкопки у цій частині міста тривалий час ніхто не проводить, а тому на археологічній карті міста вона виглядає суцільною білою плямою.
Що ж знаходиться під потужним шаром ґрунту? Відповісти на ці питання, за запрошенням керівника Житомирської археологічної експедиції А.В. Петраускаса, зробили спробу фахівці кафедри геофізики Інституту геології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Упродовж двох днів 7-8 жовтня, за допомогою спеціального приладу – георадару, кандидат геологічних наук, старший науковий співробітник К.М. Бондар та інженер 1-ї категорії І.В. Цюпа за участю співробітників відділу досліджень обласного краєзнавчого музею, а також небайдужих представників громадськості, провели геофізичні спостереження у межах заповідної території.
Про це повідомляє Житомирський обласний краєзнавчий музей на своїй сторінці у Facebook.
Під час робіт на окремих ділянках фахівці зафіксували різні електромагнітні аномалії, в числі яких, крім сучасних комунікацій, простежуються об’єкти, які можуть зацікавити істориків та археологів. Особливу увагу привертають порожнини, що ймовірно можуть бути пов’язані з підземеллями. Дві з них було виявлено у південній частині Замкової площі, а у північно-західній частині скверу майже навпроти вул. Шолом-Алейхема і торговельних рядів, розташованих вздовж вул. Кафедральної, зафіксовані, ймовірно, рештки цегляного склепіння підземної споруди. Висновки не остаточні, їх ще потрібно перевіряти.
Згодом в історичній частині міста за участю наукових співробітників обласного краєзнавчого музею розпочнуться археологічні дослідження. Зібрані геофізиками дані прислужаться науковцям, стануть надійним орієнтиром у виборі найбільш перспективних ділянок для проведення розкопок.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що насправді знайшли у Житомирі під землею? ВІДЕО

 

Последнее изменение Вторник, 18/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework