Вибори у США очима житомирянки

У США нині — «гаряча» осінь, апогей виборчих перегоів. А як проходять вибори в американській глибинці? ...Містечко Юма загубилося на просторах штату Колорадо.

Це справжня глушина. До Вашингтона звідси — 2600 кілометрів, а до столиці штату міста Денвера — 230. Мешкають в Юмі понад три тисячі жителів. Одна з них — колишня житомирянка, 33-річна Тетяна Гілмор. В Америці вона живе вже сім років, одружена з пастором баптистської церкви. Тож чудово орієнтується в особливостях американського життя. В тому числі — у виборчих реаліях.

«Запеклі політичні баталії обминають такі містечка як наше, — каже Тетяна. — В Юмі живуть багато фермерів, тож зараз у них — інші клопоти: збирання та заготівля урожаю. Відтак виборами особливо не переймаються — нема коли». В Юмі нині ніщо не нагадує про президентську кампанію. Не проходять мітинги на підтримку того чи іншого кандидата. Не відбуваються звичні нам виборчі концерти або інші акції. І навіть білбордів із портретами кандидатів немає. «Щоправда, уздовж міжміських трас таки трапляються рекламні щити Дональда Трампа, — розповідає Тетяна. — Там красується головний його виборчий слоган: «Зробимо Америку знову великою!».
Чимало американців уже визначилися, за кого голосувати: за Трампа чи за Хіларі Клінтон. У США традиційно жителі обох узбереж тяжіють до кандидатів-республіканців, а жителі материкової частини — до демократів. До того ж, є усталені сімейні політичні вподобання, які передаються з покоління в покоління. Але саме нинішні вибори поставили багатьох американців у тупик. Чому?
«Річ у тім, що більша частина мешканців США (і ми з чоловіком Крісом — теж) належать до протестантських церков, — пояснює Тетяна. — А протестанти традиційно не голосують за кандидатів від Демократичної партії. Бо в цій партії просувають надто ліберальні ідеї, які є неприйнятними для віруючих. Ось і зараз Хіларі Клінтон виступає на підтримку абортів, а також демонструє прихильність до сексменшин. Ми не можемо підтримувати такі гріховні речі, бо це суперечить Божим заповідям». Тож протестанти завжди голосували за кандидатів-республіканців. Але цього разу такий кандидат їм теж не підходить. «Дональд Трамп відомий своїми багатьма некультурними висловлюваннями і неадекватною поведінкою. Та й його стиль життя далекий від моралі, — каже Тетяна Гілмор. — Лишень чисельні розлучення чого варті! Тож віруючі люди не можуть підтримати й такого кандидата. На додачу до цього Трамп заграє з Росією, називає Путіна своїм другом, а ще заявляє, що Україна не становить для нього інтересу».
Сама Тетяна ще не має виборчого права, тож у листопаді не голосуватиме. Натомість її чоловік-пастор Крістофер та чимало його друзів — у розгубленні. Вони не вважають гідними посади президента обох кандидатів. І в такому тупику опинилися зараз дуже багато американських родин. Клінтон для них не підходить, бо вона — за гомосексуальні шлюби та за аборти. А Трамп не влаштовує через свої стиль життя та непередбачуваність поведінки. Тож лідери багатьох протестантських громад закликають вірян не підтримувати ані Трампа, ані Клінтон.
«Отакий виходить у нас вибір без вибору. Чимось нагадує українські виборчі реалії, — сумно жартує пані Тетяна. — Щоправда, у США у виборчих бюлетенях є цікава графа. Туди можна вписати свого кандидата — кого ти вважаєш гідним посади президента. Мій чоловік, приміром, впише туди прізвище свого улюбленого викладача-професора. Звісно, це не вплине на перебіг виборів. Але таким чином можна, принаймні, засвідчити свою позицію. А загалом така ситуація у Сполучених Штатах трапилася чи не вперше — коли обох головних претендентів на президентське крісло багато людей вважають недостойними цієї посади...».

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Последнее изменение Суббота, 22/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework