А чи все ви знаєте про будинок фабриканта Гілярія Трібеля у Житомирі?

На розі вулиць Михайлівської та Бориса Лятошинського привертає красою триповерховий цегляний будинок в неоготичному стилі з елементами еклектики (будинок № 8).

Побудований на початку XX століття, на місці придбаної садиби телеграфіста Лаврова, як прибутковий будинок-красень, купецької сім'єю Трібель - власниками фабрики лайкових рукавичок, одна з найпопулярніших в Європі. Сім'я Трібелль займала верхній поверх будинку, а нижні поверхи здавали в оренду.
Тут розміщувалися «Губернскiй Статістіческiй Комітет», «Губернскiй Комітет з вивезення продуктів з прикордонної смуги» і «Губернське по крестьянскім делам Прісутствiе». Була тут до революції і Банкірська контора «Бр. П. і А. Ратнер», «Ново-відкритий ренскових погріб Ф.І. КАМЕНСКАГО», майстерня гравера і ювеліра Фелікса Сорочинського, « Магазин чоловічий, дамській та готового дитячого взуття за замовленням Н.М. Гаецкаго. У 1920-х і 1930-х роках в цій будівлі розміщувалися редакції газет «Робітник» і «Радяньска Волинь», в яких з 1928 по 1934 рік працював літературним редактором український драматург Іван Антонович Кочерга (1881 - 1952).
До сторіччя з дня народження драматурга в тисячу дев'ятсот вісімдесят першому році на фасаді будівлі встановили меморіальну дошку з оргскла. У післявоєнні роки в цій будівлі розміщувалися різні радянські організації, у тому числі горком комсомолу, райком комсомолу і відділення міліції.
В останні роки тут був банк «Фінанси і кредит», а тепер Обласне виробничо-торговельне об'єднання місцевої промисловості та офіси декількох організацій.


Фото і текст Анатолія Магаза
28.11.2016

Последнее изменение Понедельник, 28/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework