Відтепер у Житомирському ПТУ за кошти держбюджету та області навчатимуть лише п’ять професій

Серед професій, які визнані пріоритетними для розвитку економіки країни, є досить рідкісні, наприклад, "машиніст бурової установки", "складальник корпусів металевих суден", "Виноградар", "бджоляр".


Про це газета "Ехо" поцікавилася у головного спеціаліста з питань професійно-технічної та вищої освіти управління освіти Житомирської облдержадміністрації Наталії Осипович.

«У затвердженому урядом переліку всього п'ять професій, яким навчають у профтехучилищах Житомирської області: "верстатник деревообробних верстатів", "верстатник широкого профілю", "живописець", "токар", "слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів", - говорить Наталія Євгенівна.

- Такі професії отримують тільки 5% всіх наших студентів профтехучилищ, і в наступному році їх навчання буде оплачувати держава» - розповіла головний спеціаліст з питань професійно-технічної та вищої освіти управління освіти Житомирської облдержадміністрації Наталія Осипович.

«У цьому списку є також професії, яким колись навчали в профтехучилищах нашої області, - продовжує моя співрозмовниця. -Наприклад, "монтаж систем вентиляції, кондиціонування повітря" і "наладчик верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням".

Ліцензія на навчання цим професіям була в Житомирському вищому професійно-технологічному училищі і Вищому професійному училищі Житомирського державного технологічного університету. Кадри і база збереглися, тому ці професії цілком можна відновити. Крім того, в наших училищах навчають професіям, назви яких майже збігаються з тими, що є в переліку. Наприклад, в переліку фігурує професія "тістороб", а у нас в області готують пекарів, тому, ймовірно, можна буде переліцензувати цю спеціальність по назві, яка зазначена в переліку.

Що стосується таких ходових професій, як "кравець", "закрійник", "швачка", "тракторист сільськогосподарського виробництва" і "монтажник санітарно-технічних систем і устаткування", то вони також визнані урядом першорядними, але по ним передбачена окрема программа » - зазначила Наталія.

За словами Наталії Євгенівни, в кожній області України визначено базовий навчальний заклад з однією з цих професій, кошти на навчання якої будуть також виділятися з держбюджету. Відповідний пілотний проект стартує в Україні з наступного року.

У Житомирській області в цьому проекті бере участь Житомирське вище професійне училище сервісу і дизайну. На його базі буде проводитися підготовка швачок, кравців і закрійників за державні гроші.

10 профтехучилищ Житомира фінансуються з місцевого бюджету міста, 11 училищ - з бюджету області та ще 6 - за рахунок коштів міст обласного значення, де вони розташовані. Планується, що в наступному році частина видатків місцевих бюджетів візьме на себе держава.

На фінансування переліку з 19-ти професій по всій Україні в 2017 році планується виділити 169 мільйонів 600 тисяч гривень, які будуть включені в державну субвенцію. Цифра, прямо скажемо, замала для всієї України. Для порівняння: на фінансування 10 профтехучилищ Житомира в нинішньому році було виділено 75 мільйонів гривень з місцевого бюджету, тобто майже половина суми з держбюджету, передбаченої для профтехучилищ всієї країни!

На фінансування пілотного проекту в Житомирському вищому професійному училищі сервісу та дизайну за професіями "закрійник", "швачка" і "кравець" уряд запланував виділити 330 тисяч гривень.

За словами Наталії Євгенівни, з наступного року урядом буде виділятися ще й державна субвенція на тих учнів, які отримують в профтехучилищах повну загальну середню освіту. А таких на Житомирщині чимало - 66% від загального числа.

Словом, навантаження на місцеві бюджети щодо фінансування профтехучилищ буде кілька зменшена, але левова частка витрат на підготовку робітничих спеціальностей все-таки лягає на плечі місцевих бюджетів.

Джерело: http://www.exo.net.ua/

Последнее изменение Среда, 30/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework