Як і чим у Житомирі (не) розбавляють природний газ

27 грудня журналісти Житомира мали змоги простежити шлях газу від магістральних мереж до розподільних газопроводів вже безпосередньо у самому місті Житомирі. Газорозподільна станція, газорозподільний пункт і дві лабораторії – ось таку мандрівку підготував «Житомиргаз» спільно із «Уктрансгазом».

На об’єктах обох компаній були відібрані проби газу, балони з якими журналісти разом із прес-секретарями відвезли спочатку в Бердичів. Тут на одній із сертифікованих 69 лабораторій державного підприємства журналістами показали процес фізико-хімічного аналізу газу. Завершили експеримент у лабораторії «Житомиргазу», де процес аналізу особливо не відрізняється, адже проводиться таким же хроматографічним методом.

Результати аналізу шоку не викликали – газ у наших трубах відповідає усім державним вимогам. Більш того, основний показник якості природного палива – калорійність (теплота згоряння) є вищим майже на 10%. Якщо норма – 7600 ккал/куб. м, то хроматограф лабораторії показав результат 8200 ккал/куб. м. «Калорійність газу може коливатися, тому що залежить від багатьох факторів, проте на моїй пам’яті, а працюю я від 1991 року в лабораторії, показник калорійності ніколи не був нижче норми», - зауважила лаборант.

Склад газу теж виявився у нормі. Чи можна його «підтасувати»? Навряд. Хроматограф приєднаний до комп’ютера. Спеціальна програма промальовує рівень вмісту того чи іншого компонента у газі. При цьому лаборант сидить збоку і просто спостерігає за цим процесом.

Проте питання, звідки червоне полум’я і чому чайник закипає довше не давало спокою. Головний інженер ПАТ «Житомиргаз» пояснив, що у споживачів часто бувають невідрегульовані плити і засмічені конфорки. Якщо обладнання не обстежувалося і не прочищалося роками, в такому випадку не згорає навіть 90% використаного газу. Ще одна із причини - незадовільний стан вентиляційних каналів. У багатьох будинках їх не чистили десятиліттями. Олексій Міхненко стверджує, що часто червоний колір полум'я є ознакою того, що у приміщенні не вистачає повітря, адже щоб спалити 1 кубометр газу, необхідно 10 кубометрів повітря. «Варто провітрити приміщення, і теплотворна здатність газу відразу зросте. Якщо запалили газову плиту, обов'язково треба відкрити кватирку», - додає він.

«А як же азот – ви ж можете додавати азот. Від цього й змінюється колір полум’я або взагалі повітря?» - представники преси не могли заспокоїтися. Відповідь на це питання мав Максим Білявський, представник «Укртрансгазу». «Змішування з інертними газами – такими, як азот, є економічно недоцільним. Чистий азот коштує значно дорожче, ніж природний газ. Крім того, ви перебуваєте на об’єкті, де за легендою деяких споживачів мали б бути азотні установки. Ви їх бачите? Звісно ні, бо їх тут немає. А змішування природного газу з повітрям неможливо через вибухонебезпечності суміші», - пояснив він.

Газорозподільна система герметична на всіх рівнях – від магістрального газопроводу до наших квартир. Саме це намагалися довести в ході прес-туру представники державної компанії «Укртрансгаз» та приватної «Житомиргаз». І що вони не мають ні обладнання, ні доцільності для закачування в систему сторонніх продуктів. Довести це документально обіцяють 3 січня під час прес-конференції, яка також буде присвячена якості газу.

 

Последнее изменение Среда, 28/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework