У Житомирі понад 400 житомирських студентів та старшокласників відвідали «конституційні» лекції

У листопаді-грудні 2016 року у Житомирі та Житомирському районі понад 400 студентів та старшокласників взяли участь у навчальному курсі “Суть Конституції та її роль у повсякденному житті”.

Організатори навчального курсу – Молодіжна громадська організація “Сучасний Формат” у співпраці із Головним територіальним управлінням юстиції у Житомирській області.

Історія прийняття та створення Конституції України, значення Конституції у повсякденному житті людини, загальні засади – принцип верховенства права, державні символи України, механізм поділу влади, система “стримувань” і противаг – ці та інші питання розглядалися та обговорювалися під час лекцій.

“Ми намагалися робити наші лекції жвавими та такими, щоби запам’яталися учасникам. Спеціально для лекцій нами було зроблено підбірку цікавої інформації щодо спільних та відмінних характеристик Конституції України та Конституцій зарубіжних країн. Розглядаючи поняття прав, свобод і обов’язків людини і громадянина, ми наводили практичні приклади з життя, епізоди із фільмів та казок”, – розповідає лектор Анна Савицька, спеціаліст Головного територіального управління юстиції у Житомирській області.

Цікавою та корисною виявилася методика перегляду короткометражних мультфільмів з конституційних питань. Учасники лекцій з цікавістю та уважністю переглядали мультфільми, які оповідають про те, як створювалася Конституція, що являє собою Основний Закон держави, тощо.

Перелік навчальних закладів, де проходили лекційні заняття навчального курсу:

– 16.11.2016 – Житомирський державний університет ім. І. Франка;

– 21.11.2016 – Житомирський державний технологічний університет;

– 22.11.2016 – зустріч з учасниками Школи місцевого самоврядування в міській раді;

– 05.12.2016 – ліцей №25 ім. М.О. Щорса;

– 06.12.2016 – спеціалізована ЗОШ І-ІІІ ступенів №12 ім. С.Ковальчука м. Житомира;

– 07.12.2016 – ЗОШ І-ІІІ ступенів №6 ім. В.Г.Короленка м. Житомира;

– 12.12.2016 – Новогуйвинська гімназія Житомирського району;

– 15.12.2016 – Житомирська ЗОШ І-ІІІ ступенів №5;

– 16.12.2016 – Зарічанська ЗОШ І-ІІ ст.

Навчальний курс проводився в рамках проекту «Використання світового експертного досвіду та проведення публічних консультацій в процесі внесення змін до Конституції України», який реалізується Міжнародним Центром Перспективних Досліджень за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” .

Метою даного проекту є використання кращих міжнародних практик та експертного досвіду для підняття свідомості представників суспільства, а саме впровадження розуміння, що Конституція створюється самими громадянами для себе, без впливу політичних сил.

Приклади країн, що пройшли шлях яким йде Україна в процесі творення нової Конституції стверджують, що найбільша інвестиція була саме у консультації зі своїми громадянами щодо положень основного закону, оскільки такий процес участі має потенціал для розвитку, зміцнення почуття причетності до процесів нормотворення в країні, національної єдності та ідентичності, підвищення легітимності процесу розробки конституції, створення фундаментальних основ для розвитку демократичних принципів і процесів всередині країни, розбудови громадянського суспільства.

Джерело: Сучасний Формат

Последнее изменение Четверг, 29/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework