Мама кількох поколінь сирітської дітвори Житомирщини…

Людмилу Іванівну Шафоренко, кавалера ордена Княгині Ольги, по праву можна назвати мамою кількох поколінь сирітської дітвори Житомирщини.

Уже три десятиліття вона очолює обласне відділення Дитячого фонду України, опікуючись нашими маленькими земляками, чия доля змалку стала для них гірким випробуванням.

— Але діти-сироти, як і «батьківські» діти, мають право на щастя: веселе свято, бажаний подарунок, родинні затишок і турботу, можливість навчатися, творити, — говорить Людмила Іванівна. — Якщо не рідні батько й мати, то хтось інший, із добрим і чуйним серцем, повинен подарувати їм це.

Таку місію й узяла на себе чуйна й мудра жінка. Іще 1994 року вона запропонувала керівникам області провести зустріч із дітьми-сиротами — випускниками шкіл. Запросили керівників вищих і професійно-технічних навчальних закладів, доброчинців, і жодна дитина не залишилася без уваги. Відповідно до своїх бажань, рівня знань діти одразу визначилися, де здобуватимуть професію. Всім їм вручили своєрідний «посаг випускника».

Ця ідея виявилася настільки плідною й ефективною, що така опіка облдержадміністрації, обласної ради та дитячого фонду над випускниками живе й по сьогодні.

Тоді ж, на початку 90-их, саме Людмила Шафоренко висунула ідею створення сімейних дитбудинків. Ця робота розпочалася на Житомирщині, а невдовзі поширилася на всю Україну. І недаремно всеукраїнська нарада з цього питання «З любов’ю та турботою про дітей» за участю Президента України відбулася в Житомирі. Сьогодні в області функціонують 35 дитбудинків сімейного типу й 197 прийомних сімей, у яких виховуються 606 дітей.

Особлива турбота Людмили Іванівни — діти-сироти, які проживають у постраждалих від чорнобильської аварії районах. Для них провели масштабну акцію «Діти міста — дітям села». Підлітків із радіаційно забруднених територій за сприяння обласного й районних відділень Дитячого фонду оздоровлювали в Італії, Франції, інших країнах.

Проведення творчих конкурсів, подарунки сиротам до свят, організація благодійних заходів — усім цим сповнене життя «мами Людмили».

— Останні три роки разом із благодійним фондом «Заложники Чорнобиля» і японськими друзями проводимо акцію «Різдвяна листівка». Не минаємо й потреб переселенців зі Сходу України, — ділиться громадська діячка. — Нещодавно звернулася до мене бабуся з Луганщини, онукові якої необхідно було терміново зробити щеплення. Довелося звертатися до медиків, щоб допомогти все вчасно зробити.

У її планах — іще стільки задумів, хоча, зізнається Людмила Іванівна, з кожним днем працювати стає важче через брак коштів. Адже вся робота фонду ґрунтується на її ентузіазмі та допомозі доброчинців. Але Людмила Шафоренко вірить у чуйність, щедрість і добро. Саме вони, переконана жінка, врятують світ і подарують сиротам щасливе майбутнє.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Среда, 29/03/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework