Впродовж дня експерти навчатимуть місцеву владу та мешканців Житомира правильно взаємодіяти під час роботи над проектами бюджету участі

Про це стало відомо сьогодні під час брифінгу, на якому обговорювалося питання цьогорічного бюджету участі в місті Житомирі.

На заході були присутні: міський голова Сергій Сухомлин, заступник міського голови Дмитро Ткачук, голова Координаційної ради Сергій Намєснік, член Координаційної ради Дмитро Тимофієнко та експерти з питань бюджету участі — Микита Орест, Андрій Пелехатий.

Бюджет участі – інструмент прямої демократії, за допомогою якого мешканці міста залучаються до розподілу частини міського бюджету. Жителі, представники місцевої влади та органів місцевого самоврядування, члени громадських організацій обговорюють різні актуальні питання, що сприятимуть розвитку міста. Громадяни подають свої проекти, за які мешканці міста можуть підтримати на загальноміському голосуванні. У бюджеті міста щороку передбачаються кошти на реалізацію громадських проектів — 1% від власних доходів. На реалізацію кожного окремого проекту, який набрав найбільшу кількість голосів, влада може виділити з міського бюджету до 1 мільйону гривень.

«Багато інформаційних заходів було присвячено бюджету участі. У минулому році відбувся перший відбір проектів від громадськості для реалізації за кошти міського бюджету. Ми маємо як позитивний досвід впровадження цих ініціатив, так і моменти, які варто вдосконалювати. Сьогодні у нас присутні гості — експерти, які впродовж дня, в Будинку української культури, будуть проводити навчання для нас, представників влади, та для представників громадськості із написання проектів, щоб вони були максимально якісними, і на стадії їх реалізації виникало якомога менше проблем», — розповів Дмитро Ткачук.

Це вже другий рік поспіль відбувається відбір проектів для бюджету участі. З минулорічного досвіду мешканці міста та представники місцевої влади можуть винести декілька уроків. Зокрема, важливим аспектом є інформаційна складова бюджету участі, яка залишає бажати кращого: хоча люди й долучаються, але необхідно збільшувати активність громади, охоплювати якомога більше аудиторії для залучення до нових, різноманітних проектів. Друга складова — якість написання проектів. У людей багато цікавих, креативних ідей, але коли чиновники дивляться на технічні нюанси, то все зводиться до картинки, завантаженої з Інтернету. Людина намалювала собі якийсь образ, а технічних деталей немає. Наприклад, вона просто показує картинку і говорить, що хоче у своєму мікрорайоні такий дитячий майданчик, який на ній зображений. У чиновників виникає багато питань з розробки проектно-кошторисної документації та пов’язаних з різними технічними аспектами. Тож ці вищеназвані питання потребують вдосконалення.

«Нашим завданням є підтримка громадськості, щоб вони могли подавати якісні проекти на бюджет участі. Ми проводимо навчальні тренінги та даємо консультаційний супровід авторам, які хочуть подавати проекти. Впродовж всього часу подачі заявок вони можуть радитися з нами, отримувати певні консультації, щоб подані громадські проекти були більш якіснішими. Надаємо допомогу в організації просування бюджету участі, підтримуємо соціальні мережі, через які можна популяризувати ідеї бюджету участі, надаємо всіляку підтримку. Також Інститут бюджету соціально-економічних досліджень співпрацює з компанією, яка розробляє програмний продукт — систему для онлайн-голосування і подачі проектів. Це веб-сайт, на якому видно усі подані проекти. Кожен мешканець міста може ознайомитися з цими проектами, а також потім голосувати за ті чи інші ідеї, які він вважає найнеобхіднішими», — зазначив під час свого виступу Андрій Пелехатий.

Терміни цьогорічного Бюджету участі в місті Житомирі:

1 квітня ‒ 31 травня – прийом проектних пропозицій;

1 червня ‒ 31 липня – верифікація та узгодження проектних пропозицій;

1 серпня ‒ 30 вересня – промо-кампанія авторами проектних пропозицій;

1‒10 жовтня – загальноміське голосування;

10 ‒13 жовтня – підсумки голосування;

14 жовтня – оголошення переможців.

Довідково. Бюджет участі — це новий інструмент, вперше запроваджений у 1989 році в Порту-Алегрі (Бразилія). На той час Бразилія вийшла з військової диктатури, і там була порушена довіра громадськості до влади. І саме цей інструмент, бюджет участі, за думкою експертів, мав відновити довіру між владою та громадянами. Цей інструмент став широко популяризуватися в Латинській Америці, Європі, зокрема й Польщі. А останні три роки він активно використовується у різних містах України. На законодавчому рівні немає якихось вказівок щодо того, якою має бути форма бюджету участі. Кожне місто саме приймає і затверджує те положення, яке вважає найбільш вдалим для міста. У різних куточках України бюджет участі також є інструментом, який покликаний відновити довіру громадськості до місцевої влади.

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

Последнее изменение Среда, 03/05/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework