Доларовий мільйонер і «довірений» Порошенка. Що відомо про скандального нардепа Розенблата

Народний депутат Борислав Розенблат відомий в Україні своїми мільйонними прибутками, нерухомістю у Німеччині та "бурштиновим скандалом".

om 21061799 1Депутата Борислава Розенблата з пропрезидентської партії "Блок Петра Порошенка" хочуть позбавити недоторканності. Відповідне подання вже готове, а вся інформація передана генеральному прокурору.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, Розенблат разом із нардепом Максимом Поляковим отримали хабарі за реєстрацію законопроекту про видобуток бурштину.

Борислав Розенблат народився 25 травня 1969 року у Києві. Він заступник голови правління ПрАТ "Фаворит компані" та член партії "Блок Петра Порошенка".

Читайте також: Борислав Розенблат: «У всіх документах НАБУ, які я бачив, фігурує одна тема - написання законопроекту про легалізацію бурштину»

До Верховної Ради Борислав Розенблат прийшов з бізнесу, оскільки його прізвище безпосередньо пов'язане з фірмою "Фаворит". Бенефіціарним власником більшості компаній, що входять до групи компаній "Фаворит" ("Фаворит Компані", "Фаворит девелопменткомпані", "Амос", "Фаворит Опт", "Фаворит Транс") є дружина нардепа - Жанна Розенблат. Їй також належать компанії "Комфорт Плюс". Жанна Розенблат володіє 100% акцій "Молочного заводу" Фаворит", "Галіївський маслозавод" та фірми "Комфорт Плюс".

Декларація 

Нардепу належить 50% компанії ТОВ "Оберіг", "Миропільський Бекон" і "Корецький аграрій", співвласником яких є його сестра Олена. Також нардеп є бенефіціарним власником трьох компаній: ТОВ "Оберіг", ТОВ "Миропільський бекон" та I.S.R. Internationalltd, яка зареєстрована у Великій Британії. І якщо в перших двох фірмах нардеп має лише половину, то британська фірма належить йому повністю. Вона надає компаніям послуги, не включені в інші категорії. Від початку 2015 року компанією керує його син – Олег Розенблат.

Житомирянам Борислав Розенблат відомий із компанії "Фаворит", яка 2014 року неодноразово направляла свою 20-тонну фуру для доставки допомоги військовослужбовцям – спочатку в Крим, а потім на схід України.

Можна припустити, що стосунки між Розенблатом та президентом були позитивні. На президентських виборах у травні 2014 року Розенблат був довіреною особою кандидата Петра Порошенка по Бердичівському округу.

Нардеп задекларував лише вантажівку ГАЗ 3309 2007 року випуску, всі інші автомобілі записані на дружину – Жанні Розенблат належить представницького класу Mercedes-Benz 500L 2010 р.в. і спортивний автомобіль Jaguar XK8 Coupe 2007 р.в.

Що стосується нерухомого майна, то Розенблат вказав, що нерухомість він придбав до того, як отримав депутатський мандат, винятком стала земельна ділянка площею 16583 кв.м. у селі Броники Новоград-Волинського району.

Будинок у Німеччині за 22 млн грн. 

Відомо, що 15 грудня 2016 року Розенблат купив в Дортмунді будинок, площею 352 кв.м. за 22 мільйони 670 тисяч 208 гривень, а двома тижнями раніше – земельну ділянку за 307 тисяч гривень. 

"Так, купив і будинок, і землю. У мене в Німеччині навчається син. Він і буде жити в тому будинку. А землю купив в Дортмунді, оскільки німецьке законодавство зобов'язує купувати місце для паркінгу при покупці будинку", – розповідав у коментарі "КП в Україні" Розенблат.

За словами народного депутата, сам він їздить до Німеччини досить рідко, не частіше чотирьох разів на рік.

Мільйони доларів готівкою 

З декларації також відомо, що у політика і його дружини Жанни у готівці зберігається 2 мільйони доларів, а в останньої – 1,4 мільйона євро і 36 тисяч доларів США.

Тим часом, зарплата депутата Розенблата 2015 року склала 80,5 тис. грн. Він також отримав 42,27 тис. грн відсотків, 833,9 тис. грн гонорарів від своєї компанії I.S.R. International. Дружина нардепа задекларувала понад 96,6 тис. грн зарплати і 675,4 тис. грн доходу від підприємницької діяльності.

Податковий скандал

У січні 2017 року навколо нардепа вибухнув податковий скандал.

Тоді, за інформацією "Української правди", яка посилалась на власні джерела в правоохоронних органах, Державній фіскальній службі доручили перевірити сплату податків дев'ятьма народними депутатами за клопотанням Генпрокуратури. У списку був присутній і народний депутат від Житомира Борислав Розенблат.

Йшлося, що Розенблат задекларував майже 109 млн грн на рахунках в банках і готівкою. Але, як стверджують у ГПУ, в 1998-2015 рр. Розенблат сплатив податки тільки з 3,3 млн грн.

Сам же Борислав Розенблат досить спокійно відреагував на ці повідомлення та перевірку і повідомив, що буде всіляко сприяти слідству.

"Бурштинова мафія"

2014 року на розгляд Верховної Ради було внесено законопроект житомирськими народними депутатами Розенблатом, Коростенським, Арешонковим та іншими, який встановлює "прозорий механізм видобутку та реалізації бурштину".

І поки Рада приймала "прозорий механізм" врегулювання бурштинового ринку, його видобуток та контрабанда з території України набули рекордних масштабів.

Варто зазначити, що основні запаси бурштину України зосереджені, насамперед, у лісах на території Рівненської, Житомирської та Волинської областей.

До Верховної Ради було подано два проекти законів про врегулювання ринку бурштину.

Було запропоновано дві концепції: контролювати видобуток бурштину монопольно через державу чи монопольно через комунальні підприємства, створені місцевими радами. Остання модель закріпила б усталену практику, проте саме в корупційній її частині. Адже саме місцева влада як правило і має стосунок до "тіньових наділів бурштину". На останній концепції наполягав саме Розенблат.

Проте в Раді ухвалений у першому читанні законопроект набув докорінних змін, і наразі він знаходиться десь "проміж двох" монопольних моделей.

Джерело: tsn.ua

Всі Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 21/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework