×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

«Євромайдан SOS» розробив пам’ятку «Як зберегти життя і здоровий глузд після повернення з фронту»

В Україні розпочалося звільнення в запас (демобілізація) військовослужбовців, які були призвані в рамках  мобілізації на особливий період. Демобілізація триватиме до 1 травня цього року.

На Житомирщину вже повернулися майже 2 тис. військових, які протягом року виконували бойові завдання в зоні АТО. Багато бійців мають психологічні травми. Медики та психологи фіксують, що більшість військовослужбовців переживають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

Кваліфікована медична допомога надається лікувально-оздоровчими закладами області за розробленою на Житомирщині програмою реабілітації.

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Аби наші захисники не залишилися сам-на-сам зі своїми проблемами, спільнота «Євромайдан SOS» розробила пам’ятку «Як зберегти життя і здоровий глузд після повернення з фронту».

Загроза виникнення ПТСР з’являється у бійців, якщо вони втрачали друзів і побратимів, бачили мертвих, стріляли, потрапляли під обстріл, хвилювалися за рідних, почувалися залишеними, зрадженими, потрапляли в полон або оточення. Ознаками синдрому є загострена пильність без причин, вибухова реакція, агресивність, напади люті, замкнутість, погіршення пам’яті, паніка та тремтіння від різких звуків, депресія, провина за те, що вижили, думки про самогубство, тривожність, безсоння, нав’язливі спогади. Всі ці сигнали дає психіка і їх можна подолати при допомозі фахівців.

Медики наголошують, що турботи і родинного залишку недостатньо для того, аби загоїти невидимі поранення. Не допоможуть і відпустка, відпочинок на морі, народні методи, спиртне  і навіть час.

Єдиний вихід – фахівці. Руку допомоги готові простягнути спеціалісти Інституту психології, які працюють цілодобово, анонімно та безкоштовно. Психологи надають поради, а також можуть організувати спеціалізовані консультації з лікарями.

Всі бажаючі можуть звертатися за адресою: м. Київ, вул. Паньківська, 2, Кризовий медико-психологічний центр.

Телефони центру: (044) 288-33-48, (099) 632-18-18, (093) 609-30-03, (068) 770-37-70.

Крім того, в області діє «гаряча лінія» для учасників АТО за тел. (0412) 475-006.

n 1803153518

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework