×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У ЖДУ імені Івана Франка спостерігатимуть за сонячним затемненням

20 березня за умови сонячної погоди на екрані у внутрішньому дворі ЖДУ імені Івана Франка студенти спостерігатимуть за повним сонячним затемненням, найактивніша фаза якого припаде приблизно на 12:00-12:20 за Київським часом.

На екран, який буде встановлений у внутрішньому дворі ЖДУ імені Івана Франка, буде транслюватися зображення із потужного телескопа університетської обсерваторії.

Спостерігати за повним сонячним затемненням можна буде з 11:15 і майже до 13:30, але за сонячної погоди. Хоча це затемнення за астрономічною класифікацією належить до повних, з України буде видно, як Місяць затуляє лише близько половини сонячного диска. Цього явно недостатньо, щоб настали сутінки. Тому затемнення можна пропустити, якщо спеціально за ним не спостерігати.

 На цей день майже по всій території країни синоптики прогнозують хмари і дощі, а це може завадити спостереженню. У Житомирі ж, за попередньою інформацією, має бути сонячно. Сподіваємося, що прогноз не зміниться і ми будемо спостерігати зображення «надкушеного» сонячного диска.

Свідки ж повної фази затемнення, зможуть побачити, як на потемнілому серед дня небі на кілька хвилин проступлять зорі. «Проте вони це побачать, якщо небо буде безхмарним», – каже завідувач кафедри фізики ЖДУ імені Івана Франка Олександр Ткаченко.

Зауважимо, що цього року затемнення відбудеться майже одночасно з весняним рівноденням, яке припадає на 21 березня. Але це випадковість, кажуть астрономи. Однак не випадково те, що будь-яке сонячне затемнення відбувається під час молодика – коли Місяць стоїть рівно між Землею і Сонцем, а отже Сонце освітлює той його бік, який не видно з Землі.

Сонячні затемнення не є рідкісним явищем. Щороку на Землі відбувається в середньому два-три затемнення, більшість з яких належать до часткових. Затемнення вважають повним, якщо на поверхні Землі є хоча б одна точка, з якої видно, як Місяць повністю затуляє Сонце. А таке дійсно буває рідко.

За словами астрономів, цьогоріч повне сонячне затемнення можна буде спостерігати на сході Гренландії, Ісландії, на архіпелазі Шпіцберген і на Фарерських островах. А у Європі, північній і східній частині Африки і північній і східній частинах Азії буде спостерігатися часткове сонячне затемнення.

Також астрономи попереджають, що затемнення може порушити сонячні джерела електроживлення і привести до відключення електрики.
Варто зауважити, що одне з найвідоміших в історії повних сонячних затемнень було 1 травня 1185 року. Саме воно згадане в літописі «Слово о полку Ігоревім».

Наступне сонячне затемнення варто очікувати у 2016 році.

n 1903153522 16

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework