Житомирська область – найдешевша для життя в Україні: результати рейтингу

Житомирська область – найдешевша для життя в Україні: результати рейтингу

  Ціни на товари та послуги в різних містах Україні різняться. Хто найменше платить за їжу, а хто витрачаю більшість зарплати на оренду житла? Яку область можна назвати дешевою для життя, а яку дорогою?

  Про це повідомляє zhzh.com.ua з посиданням на 24tv.ua.

  Журналісти проаналізували дані Держстату за серпень 2020 року і склали рейтинг регіонів за вартістю життя. Найдорожчою виявилася Черкаська область, найдешевше жити в Житомирській області.

  У суму увійшли ціни на основні продукти харчування, алкогольні напої, ліки, послуги стоматолога, пальне, проїзд в міському транспорті, один день в дитячому садку.

  Де найдорожче та найдешевше життя

Черкаська область – 2 877 гривень;
Київ – 2 559 гривень;
Одеська область – 2 431 гривня;
Запорізька область – 2 426 гривень;
Київська область – 2 416 гривень;
Дніпропетровська область – 2 379 гривень;
Львівська область – 2 279 гривень;
Чернівецька область – 2 275 гривень;
Херсонська область – 2 242 гривні;
Миколаївська область – 2 214 гривні;
Сумська область – 2 213 гривень;
Луганська область 2 211 гривня;
Кіровоградська область – 2 200 гривень;
Закарпатська область – 2 195 гривень;
Харківська область – 2 178 гривень;
Донецька область – 2 139 гривень;
Волинська область – 2 138 гривень;
Вінницька область – 2 124 гривні;
Івано-Франківська область – 2 122 гривні;
Полтавська область – 2 098 гривень;
Рівненська область – 2 098 гривень;
Тернопільська область – 2 084 гривні;
Хмельницька  область – 2 081 гривня;
Чернігівська область – 2 035 гривень;
Житомирська  область – 2 010 гривень.

  Як зазначають автори рейтингу, Черкаська область лідирує, зокрема через дорогі стоматологічні послуги, ціни на які суттєво перевищують ціни в інших областях.

  Де найдешевша і найдорожча їжа

  В середньому батон вагою 500 грамів в Україні у серпні можна було придбати за 13 гривень 97 копійок. Найдорожче платили мешканці Волинської області – 16,07 гривні. Також дорогий батон на Львівщині та Одещині. Натомість найдешевше купити батон могли жителі Миколаївщини – за 11 гривень 60 копійок. Недалеко ціни втекли й на Дніпропетровщині та Черкащині.
 
  Кілограм курячого філе у серпні в середньому можна було купити за 87 гривень 39 копійок. Найдешевше на Харківщині (81,75 гривні), Львівщині та Вінниччині. Зате у Миколаївській області, де був найдешевший батон, курятину продавали найдорожче – майже за 97 гривень. Також дорого купували філе інші мешканці Півдня – в Одеський та Херсонській областях.
  
  Літр молока найдорожче обійдеться в Одеській області – майже 28 гривень. Схожі ціни у Харківській області, трохи дешевше у Києві. Натомість найдешевше молоко у серпні лежало на полицях магазинів у Львівській, Рівненській та Чернівецькій областях – близько 23 гривень за літр. В середньому в Україні літр молока коштував 24 гривні 83 копійки.
 
  Менше ніж 8 гривень за кілограм картоплі платили у серпні жителі Полтавської області. Дешево картопля обійшлася також на Тернопільщині та Чернігівщині. В середньому українці купували картоплю за 10 гривень 2 копійки. Дорожче платили у Києві – 11,3 гривні.
 
  Півлітрова пляшка українського пива у серпні обійшлася українцям в 17 гривень 59 копійок. Пиво за менш ніж 16 гривень могли пити мешканці Запорізької, Кіровоградської та Чернігівської областей. А от мешканці неокупованої частини Луганщини платити майже 20 гривень за пляшку.
 

  Де найбільші і найменше витрати на транспорт

  За даними Держстату найдешевшим проїзд у міському транспорті є в Херсонській області – всього 2,5 гривні. Близько 3 гривень на Черкащині та Кіровоградщині. А от найдорожче їздять жителі Києва (8 гривень) та Львівської області (7 гривень).
 
  Для українців, які мають власний автомобіль найвигідніше жити в Чернігівській області, де за літр А-95 бензину в серпні можна було віддати 19 гривень 37 копійок. Найдорожчий бензин був на автозаправках Івано-Франківщини – майже 25 гривень за літр.
 
  Зате мешканці Івано-Франківщини могли придбати найдешевшу в Україні страховку для автомобіля – за 762 гривні, тоді як у Києві така коштувала майже на тисячу гривень більше. До слова, страхування автомобіля ми виключили, коли складали рейтинг міст.
 

  Де найдешевше і найдорожче лікування

  У середньому придбати 10 таблеток жарознижувальних та знеболювальних українського виробництва можна було за 10 гривень 46 копійок. Проте ціни відчутно різняться за областями. Найдешевші ліки продавалися в аптеках Дніпропетровщини – 8,6 гривні, а найдорожчі в аптеках Донеччини – 13,29 гривні.
 
  Ціни на стоматологічні послуги різняться ще більше. До 400 гривень полікувати зуба чи отримати іншу послугу можна було в Житомирській, Чернігівській, Хмельницькій, Рівненській та Донецькій областях. В середньому в Україні це обійшлося в 527 гривень. Найдорожчі послуги стоматолога у Черкаській області – 1 130 гривень.
 

  Діти

  Один день дошкільної освіти в Україні коштує близько 25 гривень 31 копійку. Найдешевше в Луганській області – 14,33 гривні, а найдорожче в Донецькій – майже 39 гривень.
 

  Де найдорожче та найдешевше житло

  Ціни на житло відчутно відрізняються за областями. Саме ця витрата найбільше б вплинула на рейтинг вартості життя у містах України. Тож її не включили у кошик, а наводять окремо. В середньому орендна плата за 1-кімнатну квартиру в Україні – 3 852 гривні. На Житомирщині – 3498 гривень.

  Де найдешевша оренда:

  Луганська область – 2 072 гривні;
  Сумська область – 2 149 гривень.
  Івано-Франківська область – 2 422 гривні.

  Де найдорожча оренда:

  Львівська область – 4 771 гривня;
  Одеська область – 4 805 гривень;
   Харківська область – 5 298 гривень;
  Місто Київ – 7 409 гривень.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework