#Мандруй_Україною: важливі туристичні об’єкти для відвідування Житомирського району

#Мандруй_Україною: важливі туристичні об’єкти для відвідування Житомирського району

  Продовжуємо віртуальні екскурсії цікавими місцинами мальовничої Житомирської області. Нагадаємо, що пропонували вже цього літа відвідати унікальні туристичні локації в області: будиночок рибалки на острові кохання у Старому Солотвині Бердичівського району, сплави на каяках річкою Уж у Коростенському районі, перлину урочища Кип’яче – жіночий монастир Афонської ікони Божої Матері у Малинському районі.

   Цього разу Житомирський обласний туристично-інформаційний центр підготував інформацію про важливі туристичні об’єкти Житомирського району, які є свідками історичних подій на території області.

  Таємничий бункер Гіммлера, або командний пункт Гіммлера «Гегевальд» («Заповідний ліс») будували з жовтня 1941 по липень 1942 р. радянські військовополонені під наглядом есесівців. Територія ставки мала загальну площу 1,2 тис. кв. м і була ретельно замаскована зеленими насадженнями. Товщина стін бункерів сягала трьох метрів, крім того їх прикривав півметровий шар гуми. Всередині у двох маленьких кімнатах були всі зручності. Саме тут можна дізнатися про створення німецької колонії «Гегевальд» з місцевих етнічних німців, про причину смерті особистого пілота Гіммлера та про гостей, які бували тут.

  Де? – с. Гуйва, Житомирський район.

  Народний музей історії села Кодня був заснований в 1976 році. Тут можна дізнатися про село та його найдавніших жителів, ознайомитися з масою археологічних знахідок, козацькими артефактами і різними архівними документами, унікальними експонатами та документами гайдамацького руху за визволення України «Коліївщини», старожитностями, зібраними місцевими жителями, які знайомлять із життям Кодні в ХІХ – на початку ХХ ст.

  Також на території цього села знаходиться пам’ятник жертвам повстання Коліївщини, церква Різдва Пресвятої Богородиці. Усі ці об’єкти – красномовні свідки трагічних сторінок історії України, проте через ці події і відбулося становлення української держави.

  Монументальний пам`ятник «Козацька могила» у Кодні встановлено на честь гайдамацького повстання в 1768 році – в пам`ять про учасників Коліївщини, які виступали проти релігійного гноблення православного населення польською шляхтою на Правобережній Україні.

  Церква Різдва Богородиці – визначна архітектурна пам’ятка села, побудована в 1841 році у стилі класицизму коштом поміщика Михаіла Леонтієвича Корженєвського; дзвіниця побудована у 1863 році коштом прихожан та держскарбниці.

  Де? – с. Кодня, Житомирський район.

  Меморіал «Жертвам нацизму» був споруджений у 1996 році на місці однойменного гітлерівського табору. Пам’ятник присвячений знищеним на цьому місці мирним громадянам і військовополоненим. Тут, на околиці Житомира, з січня 1941 по листопад 1943 перебував нацистський концентраційний табір «Шталаг 358». Пам’ятник являє собою скульптурну композицію з бронзи і рожевого граніту. У центрі пам’ятника – безтілесна, майже невагома бронзова фігура, швидше відображає дух людини, коли матерії вже немає, тільки витає в просторі його сила, незламність і непереможність. У підніжжя композиції гранітна плита з пам’ятним написом.

  Де? – м. Житомир, Житомирський район (на шляху до села Іванівка).

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework