×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Як непомітно вкрасти державний ліс: досвід житомирських лісівників. ФОТО. ВІДЕО

На території державного лісгоспу на Житомирщині, під виглядом санітарної розчистки лісу відбувається цинічне розкрадання національного добра.

n 2512157294Незалежне розслідування цього скандального випадку корупції тільки розпочалось, але воно вже вражає своїми масштабами, пише «Бізнес Область».

Цю спецоперацію ми розробляли декілька тижнів: готувались до виїзду, збирали інформацію, аналізували отримані дані, готували взаємодію з правоохоронцями, прикриття і допомогу свідомого депутатського корпусу усіх рівнів – починаючи з Верховної ради.

Ми розпочали з Брусилівського району Житомирської області. Хоча у нас є інформація, що подібне неподобство відбувається і в Попільнянському лісництві, і в інших лісах Житомирщини, де керують (на свій корупційний розсуд) лісники Коростишівського лісгоспу. Хоча таке розкрадання, ми впевнені, відбувається не тільки у Житомирській області: ця схема, очевидно, успішно працює також в інших регіонах України.

Житомирські лісники не вигадували велосипед: під виглядом санітарної вирубки, вони пускають  під корінь усе, що встигло вирости у лісі. Розпочинають справді з розчистки сухостою, та пошкоджених дерев, яка оформляється документально. Але щойно їхню активність уже сприймають довкола як належне – під пилку починають потрапляти сосни діаметром від 30-40 до 50-60 та більше сантиметрів!

n 2512157294 1

На незаконній вирубці задіяні лише частково місцеві жителі – більшість батраків привозять з довколишніх сіл за 30-40 км. Мабуть, щоб менше знали та розповідали. Але цим бідакам залишаються лише «ріжки та ніжки»: вони, за тиждень розчистки лісу та рабської праці вантажниками на цій незаконній вирубці, отримують кілька сотень гривень у кращому випадку. Стандартна схема – це коли за роботу розраховуються тим же самим лісом, а точніше підводою… дрібних обрубків та гілок, яку дозволяють вивезти з державно-панського лісу.

Ми подивились на цих робітників – гляньте і ви на їхні фото. В основному або спиті старики, або така ж молодь, яка тільки ще привчається до «дружби» з алкоголем. Деякі на вигляд – зовсім діти, по 15-17 років. Запитали про офіційне оформлення – у відповідь почули голосний регіт…

А ось ділову деревину пиляють спеціально навчені люди у спеціально відведені для цього дні (щоб не було свідків) – і вивозять у невідомому напрямку. Хоча цей напрямок мабуть «невідомий» лише для деяких куплених місцевих міліціонерів та прокурорів. Ми вже вичислили і місця переробки, і як ця деревина стає офіційною по документах («відбілюється»). І навіть куди цей нелегальний «товар» потім збувають. Тепер слово за чесними правоохоронцями – принаймні, ми сподіваємось, що такі ще є… Один лісовоз ми зупинили в іншому місці, де тривало його завантаження на місці незаконної вирубки. Про це вдень продовжить розповідь моя колега, журналістка КНК Медіа Юлія Ткаченко, яка побувала разом зі мною в цьому рейді.

n 2512157294 1

А ось інший лісовоз, поблизу місця незаконної вирубки, яке фіксував я з активістами КНК біля села Дилин, – потрапив у серйозну халепу. Точніше у багнюку, з якої не міг вибратись. Там його і покинули. Не змогла його забрати та описати і міліція, яку ми викликали на місце злочину – витягнути його з тієї калюжі може хіба що танк або потужний екскаватор…

Вражає ще і той факт, що вирубки дійсно масштабні. На тому місці де побував я – вирубка по офіційним документам проводиться на території у 36 (!) га. Ви уявляєте розміри крадіжок? І це тільки одне місце. Щодня розкрадається народного добра на десятки і сотні тисяч гривень тільки в одному районі однієї області!

Ми лише розпочали незалежне розслідування цього скандального випадку. Даний факт вже зафіксований правоохоронними органами, направлені відповідні депутатські звернення до прокуратури та Національної поліції. Ми закликаємо наших колег тележурналістів також зацікавитись цієї тематикою: ми поділимось усіма зібраними напрацюваннями та готові до співпраці – щоб розкрити всю кримінальну корупційну схему не тільки житомирських лісівників!

n 2512157294 1

n 2512157294 1

n 2512157294 1

n 2512157294 1

Последнее изменение Пятница, 25/12/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework