ЖДУ вшанував пам’ять генія світового рівня

28 травня відбулося урочисте покладання квітів з нагоди 100-річчя від дня смерті письменника, поета, перекладача, вченого і громадського діяча Івана Яковича Франка.

Про це повідомляє прес-центр ЖДУ імені Івана Франка.

За ініціативи ректорату, дирекції ННІ філології та журналістики, спільно із студентами найстарішого філологічного факультету (нині Інститут філології та журналістики) згадали діяча, поклавши квіти до пам’ятника Івану Франку біля центрального корпусу ЖДУ.

"Житомирський державний університет імені Івана Франка – найстаріший і один із найвідоміших в усій Україні, який гордо носить своє ім’я. Структурним підрозділом його є найстаріший факультет, а зараз вже інститут, філології та журналістики. Ми радо погоджуємося і ініціюємо подібні заходи, не забуваючи про такі важливі дати. Адже цей рік у нас взагалі є ювілейним", – розповів директор ННІ філології та журналістики Валерій Халін.

Також з нагоди 160-ї річниці з дня народження і 100-річчя з дня смерті Івана Яковича впродовж року відбуваються найрізноманітніші конференції, зустрічі, готуються публікації. Три українських університети, які носять ім’я Франка, — львівський, дрогобицький, житомирський – проводять також спільні заходи.

Зауважимо, що Іван Франко – найвидатніша постать в українській культурі після Тараса Шевченка, геній світового рівня, який засвідчив своєю творчістю титанічний духовний потенціал нашої нації.

Син сільського коваля, Іван Франко тільки завдяки своєму розумові й силі волі досягнув найвищого в Європі рівня освіченості: навчався у Львівському університеті, у Віденському – захистив дисертацію доктора філософії. Вільно володів античними, а також майже всіма основними європейськими мовами.

Він залишив визначну спадщину як поет, прозаїк, драматург, перекладач, літературний критик, літературознавець, фольклорист, етнограф, мовознавець, політолог, соціолог, публіцист. Дослідникам відомі понад 6000 творів І. Франка

За радянських часів було видано зібрання його творів у 50 томах, але багато праць залишилося неопублікованими, передовсім з ідеологічних міркувань. Нині науковці України готують зібрання творів І. Франка в 100 томах.

Указом Президента України «Про вшанування пам’яті Івана Франка» № 687/2015 від 08.12.2015 року 2016 в Україні проголошено роком Івана Франка. Ювілей письменника вся Україна святкуватиме 27 серпня.

 

 

Последнее изменение Вторник, 31/05/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework