Фермери об’єднуються

Життя українського фермера ніколи солодким не було, адже сільськогосподарське виробництво залишається найбільш ризикованою економічною сферою.

Але тепер до погодно-­кліматичних загроз усе більше додається бюрократичних; непоодинокими, на жаль, стають і випадки рейдерських захоплень землі, вирощеного врожаю і навіть техніки та обладнання.

Все важче потенційним сільгоспвиробникам стало отримати землю, адже вільні земельні ділянки і навіть право на їх оренду можна отримати лише на аукціоні. Та не у кожного фермера є сьогодні достатньо коштів, щоб виграти конкурентні торги у новітніх вітчизняних латифундистів.

Ситуацію погіршує і відсутність прозорого ринку землі, чітких нормативних актів його регулювання, бюрократизм і корупція в державному земельному відомстві. Чимало фермерів зараз втрачають не лише землю, але й бажання працювати в таких нестерпних умовах, тому вони вирішили об’єднатися, щоб згуртованіше протистояти новим викликам.

Голова обласної асоціації фермерських господарств Петро Головієнко запросив приватних сільгоспвиробників на чергову зустріч, щоб обговорити назрілі проблеми та виробити спільну стратегію подальшого ефективного розвитку фермерства та взаємовигідної співпраці, подолання сучасних загроз. У своїх виступах найзлободеннішою проблемою фермери назвали вкрай заплутане земельне законодавство та непрості стосунки із територіальними підрозділами Держгеокадастру. Зазначалося, що окремі сільгоспвиробники роками в судах відстоюють своє право вільно працювати на землі й часто програють через те, наприклад, що закони «Про фермерське господарство» і «Про ринок землі» мають окремі юридичні неточності, по­різному трактуються різними відомствами. А через відсутність доступного кредитування, дефіцит власних обігових коштів дрібні й середні сільгоспвиробники не можуть придбати землю на земельних торгах, поступаючись крупним агрохолдингам.

—Фермерство в області незабаром може зникнути взагалі при такій несприятливій для нього ситуації,—зазначив голова обласної асоціації Петро Головієнко. — Настав час об’єднатися всім нам у «єдиний кулак», тому що вижити поодинці не у всіх вийде,—зазначив Петро Васильович.

А фермер із Чуднівського району Петро Цапун навів досить сумний приклад рейдерського захоплення його власного господарства. Він стверджує, що сучасні рейдери працюють «під прикриттям» деяких правоохоронних органів і тому швидко захоплюють фермерську власність. Причому, в більшості випадків залишаються безкарними.

Після тривалих дискусій фермери області вирішили об’єднати зусилля, щоб захистити своє споконвічне право — вільно працювати на своїй землі.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Суббота, 01/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework