Від чого помер заступник головного інженера ЧАЕС?

  У 63 процентів проб молока на Рівненщині рівень радіації вищий у декілька разів, а в грибах у деяких районах Житомирщини - в 50 разів! Смертність у забруднених районах Полісся перевищує середньонаціональний рівень у півтора-два рази.

   З метею об'єднання зусиль українських та японських фахівців у боротьбі з наслідками радіаційних аварій активісти громадської організації "Союз Чорнобиль України" на своєму конгресі вирішили перейменувати її на "Союз Чорнобиль - Фукусіма", - розповідає exo.net.ua.

  Про Чорнобиль людство згадує тепер, як правило, в чергову річницю аварії. І не завжди пам’ятає, що її страшні наслідки продовжуть творити свою чорну справу щодня. Від них потерпає вже, мабуть, третє покоління - онуки тих, хто ще у 1986 році першим прийняв удар ядерної стихії. Багато дітей, особливо тих, що проживають на радіаційно забруднених територіях, скаржаться на головні болі, на болі в суглобах, інші болячки. Медики б’ють тривогу: навіть серед дітей зростає кількість онкологічних захворювань.

  З таким же лихом зіткнулися кілька років тому і японці. Не встигли оговтатися після американських атомних бомбардувань 1945-го, які стерли з лиця землі Хіросіму і Нагасакі, як у березні 2011-го внаслідок землетрусу, цунамі й недосконалості реактора розплавилася активна зона реактора атомної електростанції "Фукусіма-1". Близько 300 тисяч японців змушені були залишити свої домівки. Що чекає цих нещасних після того, як вони одержали різної величини дози радіаційного опромінення?

  Відповідь на це запитання кілька років тому почав шукати керівник японської асоціації "Фонд за безпеку продуктів харчування і життя", редактор однойменного журналу Ковака Джунічі. Природно, що кращого полігону для досліджень, ніж північ України, не знайдеш. Причому свій науковий інтерес пан Ковака поєднав з конкретною допомогою людям, насамперед дітям кількох сіл Овруцького, Народицького району Житомирщини і Переяслав-Хмельницького району Київщини, де живе частина евакуйованих з Чорнобильської зони, організував їхнє медичне обстеження та аналіз продуктів харчування. Наприклад, хвору дівчинку з села Бігунь Овруцького району відправили на відпочинок і лікування на Херсонщину. 

  - Минули місяць, сорок днів проживання юної пацієнтки в екологічно чистій місцевості, де вона харчувалася екологічно чистою їжею, - розповідає Ковака Джунічі. - Однак обстеження хворої не виявило якихось позитивних зрушень у стані нашої підопічної. Вони почалися аж після 45-ї доби. А через 70 діб дівчинку було не впізнати: вона розцвіла, стала енергійною, веселою. І вже медичне обстеження підтвердило, що стан її здоров’я значно поліпшився. Щоб запобігти подібним захворюванням, фахівці виявили, що одним з найзабрудненіших радіонуклідами продуктів є коров’яче молоко. На луках, де пасеться худоба, росте багато грибів. Вони, як відомо, дуже добре вбирають в себе радіацію. Відомий фахівець-радіобіолог професор Лазарєв порадив місцевим господарствам підживлювати пасовища мінеральними добривами. Трава стала густішою, щільнішою, корови не можуть дістатися до грибів. Треба, щоб і люди не вживали грибів! Молоко стало чистішим. Через одинадцять місяців рівень забруднення істотно зменшився. Відтак імунітет у дітей поліпшився, вони стали менше хворіти.

  До цієї роботи підключилися місцеві педагоги, які допомагають японським друзям організувати обстеження вихованців, розробили методичні поради для населення. Однак…

  - Так, вносити калійні міндобрива на пасовища дуже корисно, - каже директор Піщанської школи Овруцького району Микола Слепенчук. - Але ж де їх узяти, якщо одна тонна коштує шість тисяч гривень! Де взяти кошти?

  Японські друзі допомагають. Та чи можна весь час сподіватися на доброго дядька? Рідна держава повинна допомагати. Вона  ж останніми роками тільки скорочує пільги тим, хто постраждав від Чорнобиля. Хоча у 63 процентів проб молока на Рівненщині рівень радіації вищий у декілька разів, а в грибах у деяких районах Житомирщини - в 50 разів! Смертність у забруднених районах Полісся перевищує середньонаціональний рівень у півтора-два рази. Причому помирають люди працездатного віку, які під час чорнобильської аварії були дітьми. Серед тих, кому за 70, смертність менша. Це свідчить про те, що для дітей внутрішнє опромінення значно небезпечніше, ніж для дорослих. Воно уражає насамперед тканини кровотворної системи і щитовидної залози.

  - Навіть медична статистика в Україні знаходиться в дуже поганому стані, - каже перший заступник генерального директора Національного наукового центру радіаційної медицини, доктор медичних наук, професор Віктор Сушко. - Торік Мінздоров’я знищило документацію про смертність. Тепер важко складати правильну картину про її причини. Та й експертиза померлих проводиться вкрай неякісно. Наприклад, коли помер колишній заступник головного інженера ЧАЕС Анатолій Дятлов, експерти написали, що від інфаркту. А про те, що у нього була гостра променева хвороба, ні слова! Що ж казати про звичайних ліквідаторів чи потерпілих. Ось так наша влада намагається применшувати масштаби чорнобильського лиха. У 2016 році Мінздоров’я закрило  програму допомоги онкохворим.

  Гостра, сповнена болю розмова відбулася на сьомому конгресі Міжнародного "Союзу Чорнобиль України". В його роботі, крім згаданого японського гостя Ковака Джунічі, взяли участь колеги з Білорусії, Литви, Росії, Киргизії, Національної спілки журналістів України і телерадіокомпанії "Альта" з Переяслав-Хмельницького - представника японського проекту. Крім звернення-заклику до всіх держав і народів світу посилити увагу до екологічної безпеки, на знак глибокої вдячності японським ентузіастам і благодійникам делегати конгресу вирішили перейменувати міжнародну організацію "Союз Чорнобиль України" на "Союз Чорнобиль - Фукусіма". Тепер вони боротимуться разом.

  Володимир Шуневич,
  Київ - Житомир

Новини Житомира

 
 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework