×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У Житомирі хліб дешевший ніж у Львові, але дорожчий ніж у Києві

Антимонопольний комітет почав розслідувати раптове підвищення ціни на контрольований державою соціальний сорт хліба,

результатів ще немає. Журналісти провели власну розвідку - розібрали батон буквально на складові і виявили, що людей банально обкрадають, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Батон у Києві можна придбати за 7 гривень. Виробники виправдовуються, що така ціна утворюється за рахунок сировини, на яку припадає майже 48 %, на витрати за збут – ще 27 %, заробітна плата працівникам забирає 5 % хліба, загальновиробничі і адміністративні витрати – це ще 15 %, а на паливо і електроенергію – 5 %.

Але виявилося, що вартість такого буханця завищена вдвічі. Рекордсменами здорожчання є Львівська і Закарпатська області, де соціальний хліб, тобто той, що готується з простих інгредієнтів, може коштувати до 14 гривень.

На третьому місті Черкаська область, де за хліб просять 10 гривень. У Чернігові, Харкові та Житомирі роздрібна ціна на головний продукт не опускається нижче 8,5 гривень. Проте в столиці середня ціна хліба – 8 гривень 21 копійка.

Виробники пояснюють, що борошно закуповують за ринковою, тобто світовою, ціною, яка регулярно коливається, плюс здорожчання енергоносіїв, бензину і стрибки курсу, що прямо впливає на кінцеву ціну буханця.

 Та все ж довіряй, але перевіряй. Сенс масового виробництва в тому, що одиниця продукції тут має бути вигіднішою за нефабричний спосіб, тож буханець з хлібзаводу однозначно має бути дешевшим за домашній. Аби з'ясувати, скільки насправді коштує хліб, журналісти вирішили його спекти самі за допомогою шеф-кухаря одного з київських ресторанів. Шеф Макс твердить, що якісний і смачний хліб, що на голову вищий за соціальний, можна спекти за мінімальні гроші.

Рецепт, дуже близький до соціального – тобто такого, який споживає 50% українців – борошно, сіль, дріжжі сухі, цукор і олія. "Ми витратили на це 6 гривень, але тут два батона в одному, тому що вихід цього батона - це десь кілограм", - пояснив Максим.

І це без врахування того, що для свого хліба він брав дорогі  продукти вищого ґатунку, бо соціальний хліб - це борошно другого сорту, маргарин замість олії, хімічні підсолоджувачі замість цукру і малокорисні розпушувачі, аби він мав товарний вигляд.

До чого, приведе розслідування Антимонопольного комітету, поки невідомо, але журналісти з'ясували, що 6 гривень за 1 кілограм свіжовипеченого домашнього хліба - це вдвічі, а часто й  втричі, дешевше, у порівнянні з ціною на буханці  у деяких регіонах. Раніше повідомлялося, що протягом двох років у Києві продаватимуть дешевий соціальний хліб за "замороженими" цінами.

n 2303153532

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework