На Житомирводоканалі запрацювала гіпохлоритна установка, яку купили за гроші з тарифу за воду

  На Житомирводоканалі запрацювала гіпохлоритна установка, яку купили за 6 мільйонів гривень – на це пішли власні кошти підприємства, отримані з тарифу за водопостачання. Нова установка може повністю забезпечити потреби водоканалу у знезаражуючих реагентах.

   Про це Суспільному розповів директор житомирського Водоканалу Андрій Нікітін. Гіпохлорит натрію на житомирському водоканалі використовують з 2012 року – тоді на підприємстві відкрили першу синтезну установку. Зараз строк її роботи сплив, отож, певний час гіпохлорит мусили купувати. Нову установку купили за власні кошти підприємства, отримані з тарифу за водопостачання – ціна склала близько шести мільйонів гривень, каже Андрій Нікітін:

  "Відбувалося все те ж саме, але витрачали ми коштів в три рази більше у порівнянні із власним виробництвом. І цього року ми заклали в інвестиційну програму відновлення цієї станції".

  За словами Андрія Нікітіна, гіпохлорит є безпечнішим реагентом у порівнянні зі звичайним хлором, окрім того, ще й простіший у виробництві. Нова установка може повністю забезпечити потреби водоканалу у знезаражуючих реагентах. Для цього потрібна звичайна сіль, підготовлена вода та реакція електролізу.

На Житомирводоканалі запрацювала гіпохлоритна установка, яку купили за гроші з тарифу за воду  Інженерка-технологиня КП "Житомирводоканал" Тамара Ступакова каже, що гіпохлорит нічим не поступається за своєю ефективністю хлору:

  "Простіше його доставляти, бо доставляємо лише сіль, а вода на місті тут є, тому краще все-таки гіпохлорит. Гіпохлорит практично на рівні з хлором працює по знезараженню, але технологічно нам краще використовувати гіпохлорит".

На Житомирводоканалі запрацювала гіпохлоритна установка, яку купили за гроші з тарифу за воду  Кандидат хімічних наук Віктор Дорохов говорить, що застосування гіпохлориту натрію в умовах неякісної води з річки Тетерів та зношених трубопроводів Житомира є менш ефективним, ніж обробка води газоподібним хлором:

  "На мою думку, ми міняємо шило на мило, оскільки технологія застосування його повністю не відпрацьована. І вже ж є досвід, не перший день застосовують гіпохлорит – досвід показав, що активність його менша, ніж у хлору. В трубах накопичуються грибки і бактерії, потім це все доводилось промивати, щоб не було масових захворювань. Це не тільки в Житомирі, а й в Києві, Ізмаїлі були такі випадки застосування. Тоді Кличко ходив показував установку – все чудово було, помпезно голосно відкривали, а закривали вже тихо".

На Житомирводоканалі запрацювала гіпохлоритна установка, яку купили за гроші з тарифу за воду  Ще однією причиною заміни хлору на гіпохлорит на водоканалі називають більшу безпечність гіпохлориту для здоров’я. Але зі слів Віктора Дорохова, в умовах забрудненої води ця різниця буде незначною:

  "Хлор дає хлорорганічні речовини, так гіпохлорид так само буде давати ці хлорорганічні речовини, але нікуди вони не дінуться. Якщо у нас вода забруднена органікою, то при обробці, дезінфекції будуть утворюватись так само ці хлорорганічні отруйні речовини. Але проблема в тому що хлор в Україні майже ніхто не виробляє, ми його повинні купувати десь за кордоном – невідомо в кого, невідомо якої якості, тобто це вже досить дефіцитний сам по собі продукт".

  Нині на житомирському водоканалі паралельно із гіпохлоритом використовують і звичайний хлор, особливо у літній період, коли якість води у водосховищі "Відсічне" погіршується:

  "Ми знаємо, яка наша вода, яке наше водосховище, – каже Тамара Ступакова. – На сьогодні там вкрай мало води і чим менше її, тим вона стає гіршою. І все ж таки для того, щоб було безпечно для населення, на певний час хлор в технологію будемо вводити. Десь приблизно наполовину на сьогодні, взимку ж набагато менше".

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Вторник, 22/09/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework