Ікони, картини та мініатюри – житомирянин Володимир Берелет 30 років різьбить по дереву

Ікони, картини та мініатюри – житомирянин Володимир Берелет 30 років різьбить по дереву

  Актор і колишній ведучий на телебаченні Володимир Берелет 30 років тому захопився різьбою по дереву – вирізає ікони, мініатюри та картини з українськими мотивами. Всього в колекції майстра більше трьох десятків різних робіт.

   Дідусь-селянин – перша мініатюра, вирізана Володимиром Берелетом. Автор каже, що саме з неї почалося його захоплення різьбою по дереву, яке триває вже 30 років, - розповідає suspilne.media.

   "Ми з дружиною відпочивали в Ромнах Сумської області. Там в парку були статуетки, вирізані зі старого сухого дерева. Мені сподобалася статуетка дідуся – я його змалював, а потім купив інструменти і почав вдома вирізати. Ця статуетка стала моєю першою роботою", – розповів Суспільному Володимир Берелет.

  Нині в його колекції з десяток авторських мініатюр. Серед них – "Ісус в пустелі", "Нефертіті", "Майстер з віолончеллю", Паганіні" та образ матері з дитям на руках.

   Найбільш цінними, зі слів самого автора, для нього є дві роботи – мініатюра "Паганіні", яку він зробив, коли грав роль Паганіні в одній з театральних вистав, та мініатюра "Материнство". Її він вирізав після народження його доньки Анастасії. Для доньки він також вирізьбив ікону святої Анастасії. Загалом у доробку майстра є 12 ікон.
   "Вирізати релігійні сюжети – це відповідальна робота, адже треба дотримуватися всіх канонів, – говорить Володимир Берелет. – До речі, всі ікони, які я вирізав, були освячені. Вирізавши ікону, через певний час дивлюся на неї і дивуюся – здається, наче це і не я робив. Відчуття, ніби мою руку щось вело".
   Є в його доробку і вирізьблені по дереву картини. Роботу з назвою "Сльози України" Володимир створив після подій 2014 року.
   А картина із закоханою парою, котру він вирізав із сухого березового пня, має незвичну позначку.

  "На цій роботі є певні виступи, які проявилися під час різьблення, – показує майстер. – У них проглядалися обриси фігури Ісуса та Божої матері. Я трохи підправив роботу і вирішив їх там залишити".

   Різьбленням Володимир Берелет займається вдома. За верстат йому править старий стілець. Частину інструментів купував, ще якісь зробив сам. Для роботи обирає дерево груші, берези, сосни, граба та горіха. Свою нинішню картину вирізає з 5-сантиметрової дошки липи. Каже, що ця порода м'яка, тому з нею зручно працювати.
   "Захотілося вирізати щось на циганську тематику, бо в мені є і циганська кров. Ця робота полежала у мене трохи і я тепер взявся її виправляти – заглиблюю шатро. Ще хочу вирізати з цільного дерева "Таємну вечерю", – розповідає Володимир.

  За його словами, ця робота буде масштабною, тож, і праці до неї потрібно буде докласти чимало.

   Свої творіння майстер зберігає вдома – вони стоять на полицях та розвішені по стінах. Володимир жартома відзначає, що через його хобі помешкання тепер виглядає, наче музей, але рідні, каже, підтримують його захоплення.
 
 

Авторка: Ольга Груп-Сікора

Камера: Ігор Грач

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework