Сумні рекорди «червоної» Житомирщини

Сумні рекорди «червоної» Житомирщини

  Через рік після першого летального випадку від СOVID-19 Житомирщина опинилася у червоній зоні епіднебезпеки.

   Область потрапила у червону зону 3 березня після Івано-Франківщини та Буковини. Кількість інфікованих нині збільшується, а паралельно – і навантаження на медичну систему, адже в лікарнях зайнято вже більш як половина місць.

  Після невеликого спаду захворюваності медпрацівники знову стоять на коронавірусній «передовій». Утім отримати щеплення погодилася лише десята частина тих, хто лікують пацієнтів із СOVID-19.

  Яка зараз ситуація із пандемією на Житомирщині та чи дотримуються в області карантинних обмежень, з’ясовувала кореспондент Укрінформу.

  ЛЮДИ ІНФІКУЮТЬСЯ COVID-19 УЖЕ ВТРЕТЄ

  Перший випадок коронавірусу на Житомирщині виявили 12 березня 2020 року. СOVID-19 діагностували тоді в 71-річної жінки, яка повернулася з Польщі. Хвору госпіталізували до інфекційного відділення місцевої лікарні, а 13 березня вона померла, і це була перша смерть в Україні від коронавірусу. Зараз кількість летальних випадків через недугу сягає вже 907.

  Минулого тижня область кілька разів була серед лідерів за кількістю виявлених випадків СOVID-19. Рекорд зафіксували 3 березня, у день, коли Житомирщина перейшла в червону зону. Тоді підтвердили 888 випадків СOVID-19. Загалом в області коронавірус діагностували у 55 827 людей.

  За інформацією Житомирського обласного лабораторного центру, найбільш вразливі до інфікування – жителі області у віці 50-59 років (таких серед захворілих 23%) та 40-49-річні (20%).

  У лікарнях Житомирщини, які приймають хворих із коронавірусом і пацієнтів із підозрою на інфікування, зайнято 53,9% ліжок (станом на 10 березня). Загалом у медзакладах розгорнули 2596 ліжко-місць, з яких киснем забезпечено 88,79%. Окрім того, у лікарнях резерву є 191 ліжко, з них до кисню підключено 114.

  Як розповіла на брифінгу 9 березня перший заступник голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко, упродовж останніх трьох тижнів у лікарнях розгорнули додатково 56 ліжок. При потребі до кінця місяця можуть розгорнути ще 200.

  За словами начальника відділу мобілізаційної роботи департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Сергія Березовського, якщо раніше основними ускладненнями від коронавірусу були важкі пневмонії, то зараз лікарі спостерігають зміни в перебігу хвороби.

  «Трішки змінилася клінічна картина проявів ускладнень від коронавірусної інфекції. Останнім часом фіксуємо велику кількість гострих інфарктів, інсультів від ускладнень коронавірусної інфекції, а також тромбоемболію легеневої артерії й тонких артерій», – зазначив Березовський.

  Окрім того, в області вже є поодинокі випадки, коли люди, які двічі перехворіли коронавірусом, інфікуються втретє.

  НЕВТІШНА ПЕРШІСТЬ

  Найбільше хворих традиційно виявляють у Житомирі (станом на 10 березня – 13 228). Лідерство у цій статистиці також утримують Бердичівський (6507) та Новоград-Волинський (5508) райони, де лікарні вже переповнені хворими.

  Зокрема у Бердичеві та Новограді-Волинському рівень захворюваності на COVID-19 удвічі перевищив середній по області.

  Бердичівський міський голова Сергій Орлюк 6 березня повідомив у Фейсбуці про критичну ситуацію із захворюваністю у місті. 

  «Практично усі ліжко-місця вже зайняті, дуже багато важких хворих, які потребують кисневої підтримки. Впродовж останніх двох тижнів у місті зафіксовано декілька летальних випадків від ускладнень, викликаних перебігом COVID-19. Усі важкохворі та померлі були з супутніми захворюваннями і патологіями, особливо важко переносять коронавірус люди, які хворіють цукровим діабетом», – зауважив Орлюк.

  За його словами, киснева мережа міської лікарні не витримує навантаження, а кисень підвозять двічі на добу. У Бердичеві вже розгорнули 14 додаткових ліжок, а завантаженість медзакладу сягає 88%.

  15 лютого Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання було завантажене на 98%. Станом на 9 березня там перебувало 114 хворих, із яких 54 – на кисневій підтримці й 3 – на апаратах ШВЛ. Зараз хворих із коронавірусом з міста госпіталізують в обласну клінічну лікарню.

  «Там (у Бердичеві та Новограді-Волинському – авт.) справді фіксується багато хворих, але причини спалаху, як такої, офіційної немає. На нашу думку, це перш за все, недотримання карантинних норм», – зазначила на брифінгу Наталія Остапченко.

  ОТРИМАТИ ЩЕПЛЕННЯ ПОГОДИЛАСЯ ЛИШЕ ДЕСЯТА ЧАСТИНА МЕДПРАЦІВНИКІВ

  В обласному лабораторному центрі акцентують, що показник позитивних випадків COVID-19 під час досліджень становить 50%, а це може свідчити, що реальна ситуація із захворюваністю на Житомирщині є значно складнішою.

  3 березня у Коростені відкрили лабораторію, де проводитимуть до 300 ПЛР-досліджень за добу. Вона дозволить розвантажити обласний лабцентр, адже раніше зразки ПЛР-тестувань з усієї області опрацьовували лише в Житомирі. Лабораторія зможе охопити тестуванням жителів Коростенського району, до якого входять 12 територіальних громад із майже 350 тис. населення.

  У той час, як в уряді сподіваються, що вакцина від COVID-19 стримає зростання захворюваності, на Житомирщині охочих серед медпрацівників отримати щеплення – не так уже й багато.

  Як розповів Сергій Березовський, в області хворих з коронавірусом приймає 21 лікарня. Таким пацієнтам надають допомогу майже 8,5 тис. медпрацівників, з яких погодилися вакцинуватися понад 900. До кінця цього тижня на Житомирщині планують завершити перший етап вакцинації.

  У департаменті охорони здоров’я ОДА повідомили, що в деяких осіб, які пройшли щеплення, спостерігається незначне підвищення температури, що минає упродовж доби.

Вакцинація працівників Житомирського обласного лабораторного центру / Фото: Житомирська обласна лабораторія  Вакцинація працівників Житомирського обласного лабораторного центру / Фото: Житомирська обласна лабораторія

  Загалом область 24 лютого отримала 17,3 тисячі доз вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield). На першому етапі запланували вакцинувати понад 3600 жителів області.

  КАРАНТИН У ТЕОРІЇ, АЛЕ НЕ ЗАВЖДИ НА ПРАКТИЦІ

  Щоранку на сайті Житомирської ОДА публікують новини про епідситуацію в регіоні, які традиційно розпочинаються фразою «Через недотримання карантинних та профілактичних заходів, які є запорукою подолання пандемії, у Житомирській області стрімко зросла кількість нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію».

  Щоправда, представники влади теж не завжди дотримуються карантинних правил. Під час акції підприємців «Право на працю», яка проходила під будівлею ОДА 3 березня, її учасники вимагали дозволити працювати бізнесу в червоній зоні. Голова облдержадміністрації, його заступник, мер Житомира і його заступниця знімали маски та респіратори під час виступів на заході. Посадовці стояли в оточенні учасників акції, частина з яких теж ігнорувала масковий режим, люди не стримували емоцій у словах, а як відомо, COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом.

Мер Житомира Сергій Сухомлин на акції підприємців   Мер Житомира Сергій Сухомлин на акції підприємців

  Помітила, що після запровадження в області обмежень червоної зони у Житомирі все одно порушують карантинну дисципліну. На маленькому ринку, що у моєму мікрорайоні, деякі продавці, як і покупці, без масок. Чи контролює це хтось, не помічала. У супермаркетах дотримуватися маскового режиму вимагають охоронці або касири.

  Минулого тижня довелося у робочих справах їхати в переповненому транспорті. Помітила, що коли в електротранспорті кондуктори вимагають одягнути маску правильно, то водії маршруток приватних перевізників не роблять таких зауважень.

  На вихідні їздила до батьків у містечко, що за 100 км від Житомира. На автовокзалі забрали крісла, але пасажири все одно ховаються в його приміщенні від холоду й мокрого снігу. Відсутність масок у людей, як і недотримання соціальної дистанції, там не помічають. Маршрутку, якою зазвичай їду, по черзі обслуговують двоє водіїв. Жодного разу не бачила їх у масках, а на зауваження чоловіки не реагують.

  Знайомі розповідали, що у вихідні в деяких маленьких містах Житомирщини працювали з навстіж відчиненими дверима магазини з одягом, взуттям, ювелірними виробами, а люди йшли туди за покупками.

  У головному управлінні Нацполіції в області повідомили про підсумки першого тижня у червоній зоні.

  «З 3 березня поліцейські Житомирщини оформили 558 адміністративних матеріалів за порушення правил карантину, а саме: 263 протоколи за ч.1 ст. 44 КУпАП та 295 постанов за ч.2 ст. 44 КУпАП. Щодо виявлених порушень, то їх набагато більше, оскільки поліцейські припиняють їх, роз’яснюючи жителям області обов’язковість дотримання встановлених правил, і лише як крайній захід впливу оформлюють адмінматеріали», – прокоментували в поліції.

  Поки що складно прогнозувати, коли область вийде з червоної зони, і чи навчаться нарешті її жителі на другому році пандемії правильно одягати маски в людних місцях і не наражати на небезпеку себе та інших.

Ірина Чириця, Житомир

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework