Науковиця із Житомира в домашніх умовах вирощує гігантську прісноводну креветку

Науковиця із Житомира в домашніх умовах вирощує гігантську прісноводну креветку

  Професорка "Житомирської політехніки" Олена Уваєва вирощує гігантську прісноводну креветку в домашніх умовах – створила спеціальні умови для життя креветок і займається їх розмноженням. Окрім суто наукового аспекту, дослідниця також цікавиться розробкою технологій, які можуть здешевити цей вид креветок для українців.

  Суспільному Олена Уваєва розповіла, що понад два роки розробляє технологію вирощування на Поліссі гігантських креветок, природнім середовищем проживання яких є Мала Азія.

 

  "Батьківщина креветок – це тропічний клімат, це 28 градусів і, зрозуміло, що в наших умовах треба, щоб в акваріумі був нагрівач. Вирощування цих креветок в наших умовах є специфічним. Хоча сам вид є прісноводним, але личинки вирощують у морській воді. Досить непросто штучно створити таке середовище, щоб вони росли і розвивалися. 5-6 місяців – і ми вже маємо креветку товарного виду. Для порівняння: нашим прісноводним ракам треба 2-4 роки, щоб там вже було що їсти", – каже Олена Уваєва.

 

  Крім суто наукового інтересу, науковиця має і практичну зацікавленість у вирощуванні креветок.

  "На сьогодні київські ресторани закуповують один кілограм гігантської креветки за 1200 гривень. Як на мене, це дуже велика ціна для пересічного житомирянина. Тому науковці працюють над тим, щоб здешевити цю креветку", – каже Олена Уваєва.

 

  Одним із напрямків наукових досліджень Олени Уваєвої є розробка рецептури кормів для креветок. За її словами, корм має містити не менше 30 % білка. Білок має бути збалансованим і якісним, а ціна на нього – доступною.

  Науковиця каже, що нині в різних областях України – Миколаївській, Одеській, Київській – є потужні креветкові ферми. Але ціна на креветки все одно лишається високою.

 

  "Хотілося б, щоб українці могли собі дозволити такий якісний продукт – свіжі креветки без антибіотиків і стимуляторів росту", – каже Олена Уваєва і додає, що і надалі продовжуватиме роботу в цьому напрямку.

 

Авторка: Дар'я Самаріна

Оператор: Олександр Данилюк

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework