Нова «тютюнова» норма коштуватиме місцевим бюджетам Житомирщини 70 млн.грн.

Нова «тютюнова» норма коштуватиме місцевим бюджетам Житомирщини 70 млн.грн.

  Влада хоче перекласти сплату частини акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів на великих гравців, проте таким чином муніципалітети можуть втратити 2,4 мільярда гривень. Така "тютюнова" норма для місцевих бюджетів нашої області може коштувати мільйони гривень.

  «Якщо у громад заберуть 5% акцизного податку з продажу тютюнових виробів, втратити місцевих бюджетів Житомирської області можуть сягнути понад 70 млн. гривень», - зауважив консультант з бюджетних питань АМУ Сергій Гаращук, який працює в Житомирській області в межах проєкту USAID «ПУЛЬС».

  Наразі роздрібні торговці (кіоски і магазини, які продають цигарки) сплачують 5% відповідного податку, що також йде до місцевих бюджетів. Проте урядовим законопроєктом зобов’язання хочуть перекласти це зобов’язання на великих гравців – виробників та імпортерів тютюнових виробів.

  "Усі пропозиції в частині місцевих бюджетів ми з Мінфіном відпрацювали і їх підтримуємо – це призведе до збільшення надходжень громад. Ми навіть звернулися до Офісу президента, щоб їх було розглянуто як невідкладні.

  Проте на фініші окремі лобісти, прикриваючись іменем президента, заклали в концепцію вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. Через це муніципалітети втратять 2,4 млрд грн, а справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не може запровадити", – зазначає виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

 Справа у тім, що перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через державний бюджет. Запропонований механізм, вважають в Асоціації міст, не може забезпечити справедливе зарахування податку до місцевих бюджетів. 

  За словами Слобожана, такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. 

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework