У громад Житомирщини можуть вилучити 70 млн. грн «тютюнового» податку

У громад Житомирщини можуть вилучити 70 млн. грн «тютюнового» податку

  Уряд намагається перекласти сплату частини акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів на великий бізнес. З огляду на це місцеві бюджети можуть втратити 2,4 мільярда гривень.

  Наразі роздрібні торговці – кіоски і магазини, які продають цигарки – сплачують п’ять відсотків «тютюнового» податку, що йде до місцевих бюджетів. Проте урядовим законопроєктом хочуть перекласти це зобов’язання на великих гравців – виробників та імпортерів тютюнових виробів.

  Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан зауважує: «Ми це категорично не підтримаємо, бо втрати муніципалітетів становитимуть 2,4 млрд грн. А справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не зможе запровадити. Ми проходили це з акцизом на пальне. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які боряться з нелегальним обігом сигарет, бо отримають акциз із легально проданих цигарок. У разі якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, то їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад. Хто тоді програє більше: виробники, ритейл, Мінфін? Думаю, питання риторичне – всі.»

  «Якщо у громад заберуть 5% акцизного податку з продажу тютюнових виробів, втратити місцевих бюджетів Житомирської області можуть сягнути понад 70 млн. гривень», - зауважив консультант з бюджетних питань АМУ Сергій Гаращук, який працює в Житомирській області в межах проєкту USAID «ПУЛЬС».

  Житомирське РВ АМУ, яке представляє інтереси 38 громад області, сподівається на захист інтереси місцевого самоврядування народними депутатами від Житомирщини та не допущення вилучення з місцевих бюджетів роздрібного акцизу на тютюн.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework