В області на постійній основі ведеться робота з упорядкування укриттів

В області на постійній основі ведеться робота з упорядкування укриттів

  Наприкінці тижня в Житомирській обласній військовій адміністрації відбулася нарада за участі Головне управління ДСНС України у Житомирській області, районних військових адміністрацій та керівництва громад, під час якої розглянули попередні підсумки перевірок готовності укриттів та сховищ в населених пунктах Житомирщини.

  У ході наради наголошено, що ст. 36-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначена безпосередня відповідальність територіальних громад щодо визначення потреби, створення, використання, утримання, реконструкції та ведення обліку фонду захисних споруд цивільного захисту, здійснення контролю за станом утримання таких споруд та готовності їх до використання за призначенням та підтримкою в належному технічному стані.

  Тим більше, під час повномасштабної війни належний стан та вільний доступ до укриттів – це не лише пряма вимога закону, це – життя та здоровʼя громадян.

   Водночас, на сьогодні низка з облікованих територіальними громадами та перевірених ДСНС захисних споруд комунальної та приватної форми власності знаходяться у неналежному стані.

  Слід зазначити, що правоохоронні органи здійснюють заходи з притягнення до відповідальності осіб, які не забезпечили належний стан укриттів.

  На сьогодні, органи досудового розслідування Поліція Житомирської області розслідують 10 кримінальних проваджень, пов’язаних з фактами порушення законодавства щодо облаштування, утримання та доступу до укриттів.

  7 кримінальних проваджень розпочато прокурорами Житомирська обласна прокуратура за результатами моніторингу відкритих інформаційних ресурсів, інші – розпочаті на підставі матеріалів оперативних підрозділів органів Національної поліції області.

  Проводиться низка слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, спрямованих на встановлення обставин кримінальних правопорушень, а також тривають відповідні судові експертизи, за результатами яких будуть прийнятті остаточні процесуальні рішення.

  Окрім цього, прокуратурою області до суду пред’явлено 11 позовів у сфері цивільного захисту населення. 8 з них, про зобов’язання привести у стан готовності захисні споруди місткістю 1200 осіб. Ще 3 позови про повернення до державної власності захисних споруд місткістю 335 осіб та 1 позов про визнання недійсним договору оренди нерухомого майна – сховища місткістю 450 осіб.

  Впродовж 2023 року задоволено 7 позовів про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вжити заходів для приведення в належний технічний стан та готовність 7 захисних споруд цивільного захисту місткістю 1200 осіб.

  Відповідно, якщо громадяни стикаються з випадками неналежного утримання укриттів або доступ до них обмежений, необхідно звертатися до правоохоронних органів.

  Своєю чергою власники та балансоутримувачі фонду захисних споруд (територіальні громади, керівники комунальних та приватних підприємств, організацій, установ, закладів тощо) мають вжити вичерпних заходів із приведення укриттів до належного стану та забезпечити безперешкодній доступу до них. Про проведену роботу необхідно інформувати ДСНС для комісійного підтвердження їх готовності.

  В іншому випадку виникає адміністративна або, навіть, кримінальна відповідальність, передбачена чинним законодавством України.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework