Поширення нацистської символіки, осквернення пам’яток розстріляним єврейським дітям у роки Другої світової війни на Житомирщині – викрито міжрегіональну групу молодиків

Поширення нацистської символіки, осквернення пам’яток розстріляним єврейським дітям у роки Другої світової війни на Житомирщині – викрито міжрегіональну групу молодиків

  За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Житомирської обласної прокуратури розслідується кримінальне провадження за фактами наруги над братськими могилами воїнів, що загинули під час Другої світової війни, пропаганди культу насильства та жорстокості, а також поширення та публічне використання символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму (ч. 2 ст. 297, ч. 1 ст. 300, ч. 1 ст. 436-1 КК України).

  Слідство встановило, що у Телеграм-каналі діяв спеціальний чат спільноти під назвою «Молодіжний націонал-соціалістичний батальйон». Його створив та адміністрував 14-річний житель міста Дніпра.

  До групи входили підлітки з різних областей. Вони захоплювалися нацистською символікою, пропагандою комуністичного та націонал-соціалістичного режимів,  поширювали матеріали такої тематики у соцмережі, спонукали до цього інших.

  Так, 15-річний житель міста Радомишля з Житомирщини у серпні цього року, за схвалення спільноти, вчинив наругу над пам’ятниками декількох кладовищ. Він зобразив нацистські символи на  стелах, що вшановують борців проти нацизму в роки Другої світової війни.

  Осквернено меморіальний комплекс, приурочений пам’яті розстріляних єврейських дітей під час Другої світової війни: намальовано свастику та образливі для жертв нацизму написи. Аналогічними символами пошкоджено і будинок місцевої жительки єврейської національності.

  Усі руйнування молодик сфотографував та надав адміністратору чату для оприлюднення у соцмережі.

  За місцем проживання фігурантів (Вінниця, Дніпро, Івано-Франківськ, Львів, Радомишль) під час обшуків вилучено,  зокрема, балончик з фарбою, книги відповідної тематики, гаджети, якими користувалися підлітки для вчинення протиправних дій.

  Досудове розслідування триває, встановлюється причетність інших осіб.

  Злочин викрито Житомирською обласною прокуратурою спільно з УСБУ в Житомирській області та ГУНП в Житомирській області.

  Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework