Дотації на 6,6 млн гривень у власні кишені: поліція Житомирщини викрила організовану злочинну групу аграріїв

Дотації на 6,6 млн гривень у власні кишені: поліція Житомирщини викрила організовану злочинну групу аграріїв

  Двоє директорів агрофірм вносили неправдиві відомості до документів, які в подальшому надавалися до спеціальної комісії Житомирської ОДА для отримання часткового відшкодування вартості закуплених саджанців горіха за бюджетною програмою.

  Відтак у 2020 році між двома агропідприємствами укладено рамковий договір про партнерство та співробітництво. Згідно з яким підприємство з Чернівців мало передати агротовариству з Житомирщини понад 20 тисяч сортових щеплених саджанців грецького горіха, а інше – надати землю для їх засадження.

  Знаючи про можливість отримання відшкодування вартості закуплених рослин за однією з бюджетних програм, аграрій, 41-річний житель м. Баранівки, продумав схему заволодіння державних коштів. До цього залучив двох спільників, своїх знайомих: 23-річного земляка та 74-річного жителя м. Чернівців.

  Тож директори агрофірм укладають фіктивну документацію щодо постачання саджанців горіху, який фактично вже висаджено на 197 га землі у Звягельському районі, а також забезпечують перерахування коштів на її виконання, які одразу після зарахування було повернуто на рахунок іншого підконтрольного злочинній групі суб’єкта господарювання. Для отримання фінансової підтримки розвитку садівництва підприємці подають фіктивні документи до компетентного органу.

  Одночасно відповідно до документації, висадженням саджанців, мав займатися 23-річний підприємець. Як встановило слідство, чоловік за свої послуги оплату отримав, однак, за свідченнями свідків, фактично їх не виконував.

  Поліцейські встановили, що представники агрофірм уже й раніше подавали заявку на отримання компенсації за придбання тих же саджанців, однак тоді їм відмовили. Тож звернувшись з пакетом документів до комісії вдруге – ділки отримали дотацію у розмірі 6 588 900 гривень.

  Загалом слідчі слідчого управління ГУ НП в Житомирській області за участі УСР в Житомирській області ДСР Національної поліції України провели 15 санкціонованих обшуків на території Київської, Хмельницької, Житомирської та Чернівецької областей. Під час слідчих дій правоохоронці вилучили автівки, мобільні телефони, документацію та чорнові записи, а також комп’ютерну техніку.

  Тож за погодженням Житомирської обласної прокуратури, слідчі поліції повідомили про підозри всім учасникам організованої злочинної групи:

  - за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

  Також директорам агропідприємств інкримінують службове підроблення (ч. 1 ст. 366 КК України).

  До того ж організатору злочинної групи повідомлено про підозру у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 КК України). Це підтверджено за результатом проведення ряду експертиз.

  Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації поліції Житомирської області

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework