Міністр фінансів Його Величності у житомирському краєзнавчому музеї

  Портретний живопис – це найрепрезентативніший жанр, який можна побачити у художній збірці музею. Композиції дають змогу уявити майже всі основні тенденції розвитку портретного живопису, від парадного - до більш інтимного, психологічного образу.

  Портретний жанр представлений іменами відомих майстрів, серед яких французький живописець XVII століття Ролан Лефевр.

  “Портрет Жана-Батіста Кольбера”, який приписується Р. Лефевру, надійшов у 1919 році з художньої колекції баронів де Шодуар згідно наказу I Волинського ревкому.

  Ролан Лефевр (Ролан Венеціанський) працював довгий час в Італії, Венеції, потім у Франції (з 1660 р.) та в Англії. Художник був особливо відомий як портретист, але писав також картини на історичні, релігійні теми, працював у жанрі мініатюри.

  Портретний живопис був одним із найрозповсюдженіших жанрів у Франції другої половини XVII століття. Приклад чоловічого портрету другої половини XVII століття представляє твір французького живописця “Портрет Жана-Батіста Кольбера”.

  Жан-Батіст Кольбер – видатний державний діяч, генеральний контролер фінансів, сюрінтендант королівських палаців, перший міністр короля, що був характерним представником абсолютистської Франції. Прихильник політики меркантилізму, сприяв розвитку національного флоту, торгівлі та промисловості. Заклав економічні передумови для формування Французької колоніальної імперії.

  Ж.-Б. Кольбер походив із купецької родини. Його батько був сукноторговцем. Свою діяльність розпочав управляючим у кардинала Джуліо Мазаріні. На цій посаді він так ревно і винахідливо захищав інтереси свого господаря, що той рекомендував його королю Людовику XIV. “Розумний, суворий, ніколи не посміхається” – так про нього говорили його сучасники. Він працював 15 годин щоденно, не звертаючи увагу на придворний світ, ставив для себе високі цілі, але разом із тим, він був впертим та суворим. Ж.-Б. Кольбер був засновником королівської Академії мистецтв (1648 р.) та організатором королівської мануфактур Гобеленів. Він збільшив королівську бібліотеку, ботанічний сад.

  На портреті зображено видатного державного діяча наймогутнішої абсолютистської держави в Західній Європі. Центр композиції – обличчя чоловіка, яке зосереджене, погляд проникливий. Сухий, регламентований характер композиції. Поряд з такою характеристикою портрета художник надає аристократизму та витонченості натурі політичного діяча. Становище, яке займав Кольбер, підкреслює суворість композиції. Художник засобами світла та тіні виділяє обличчя вельможі, яке мужнє, напружене. Зосереджений погляд свідчить, можливо, про певний внутрішній конфлікт. Портрет пензля Ролана Лефевра витриманий у суворій, майже монохромній кольоровій гамі. Стриманий колорит надає образу вишуканості. Гордо посаджена голова окреслюється ореолом мужності та гідності.

  Патетиці портрету XVII століття протиставлений ідеал людини, яка мислить. Коли дивишся на портрет Жана-Батіста Кольбера, то схильний вважати, що цей чоловік отримав свою велику державну посаду виключно завдяки своїм особистим якостям. Портрет підкреслював у першу чергу суспільне становище моделі й представляв ідеал, наблизитися до якого однаковою мірою прагнули і портретист, і той, кого малювали. Поза, жест, декор - ось основні компоненти, з якого складався образ людини, художній образ того, кого писав живописець. Для французьких портретистів вірність правді полягала не у звичайній передачі фізіономічної схожості, а в умінні найкращим чином втілити суспільне амплуа своєї моделі. Звідси – головна роль всієї композиції портрета: постанова фігури, виразність жесту, бравурність пишного одягу. В портреті XVII століття індивідуальність та приватність повністю підкорилися становому ідеалу. Всі достоїнства людини ставилися в залежність від того місця, яке посідав він в суспільстві.

Вікторія Винокурова
Старший науковий співробітник художнього відділу

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework