Житомирські лікарі пояснили, чи можна захворіти вдруге на COVID-19 та як відновлюватися після хвороби

Житомирські лікарі пояснили, чи можна захворіти вдруге на COVID-19 та як відновлюватися після хвороби

  За інформацією лабораторного центру станом на 5 жовтня в Житомирській області лабораторно підтверджено 6 935 випадків COVID-19, з них 3 808 людей одужали.

   Журналістка Житомир.info вирішила дізнатися у лікарів, чи можливо захворіти повторно та що потрібно робити тим, хто перехворів на коронавірус, аби убезпечити себе.

  «Існує дві думки. Перше, що людина може захворіти повторно, тому що в неї знижений імунітет після того, як вона одужала після коронавірусної інфекції. Друга думака, що вірус ще не покинув організм людини і він може бути певний час після одруження, просто циркулювати», - говорить медична директорка КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Бондаренко.

  У пацієнтів, які одужали від коронавірусної інфекції залишаються слідові реакції, пов'язані з дихальною системою, тому після одужання вони мають працювати над відновленням організму, пояснюють лікарі.

  «Перш за все - це дихальна гімнастика, перебування на свіжому повітрі та дозоване навантаження, адже вірус впливає на серцево-судинну систему, людина не має підіймати важке. Органи, які найбільше страждають під час коронавірусної інфекції у зв’язку з інтоксикацією організму - нирки та печінка. Тому людина, яка одужала, має дбати про раціональне харчування - це режим харчування», - каже Людмила Бондаренко.

  Лікарі радять прогулянки на свіжому повітрі та слухати спокійну музику, аби відновити нервову систему.

  «Другий етап реабілітації, як ми кажемо, це нервова система. Про це не можна забувати, тому що дослідники Китаю та Кореї, які тривалий час вивчають дану інфекцію, говорять про те, що вірус живе всередині нервової клітини і звичайно ушкоджує її. Людина має пам’ятати про те, що має відпочивати, обов’язково гарний сон», - зазначає медична директорка КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Бондаренко.

  Крім того, тим хто перехворів на COVID-19, краще утриматися від фізичних навантажень.

  «Я б радила утриматися від спортивних навантажень до місяця. Два тижні - це абсолютно точно, бо треба якийсь час, щоб організм відновився. Він не може переносити сильні навантаження, які переносять наші спортсмени, бо вони більші, ніж отримує звичайна людина. Перехворівши, навіть, повсякденні навантаження мають бути дозовані», - радить Людмила Бондаренко.

  Наостанок, лікарі нагадали: навіть, якщо ви перехворіли на коронавірус, ви маєте дотримуватися карантинних норм, аби не захворіти вдруге та не наражати на небезпеку інших. Зокрема, одягайте маску, дотримуйтеся дистанції та частіше мийте руки.

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Вторник, 06/10/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework