На Житомирщині родині дитини з інвалідністю відмовляють у постановці на облік для отримання авто

На Житомирщині родині дитини з інвалідністю відмовляють у постановці на облік для отримання авто

  Тетяні Ковальчук з Хорошева, яка є єдиною опікункою 12-річного сина з інвалідністю Іллі Котюка, відмовляють у постановці на облік для отримання авто.

 

  В обласному центрі медико-соціальної експертизи кажуть, що на облік не ставлять, бо з такими діагнозами перевозити дитину в авто небезпечно. Жінка сама придбала автомобіль за кордоном, але грошей на розмитнення автівки у родини немає.

  Кореспондентам Суспільного Тетяна Ковальчук розповіла, що не може пересуватися з дитиною у громадському транспорті, бо її син – 12-річний Ілля Котюк – з дитинства має комплексні вади. Сина Тетяна Ковальчук доглядає самотужки:

  "У нього вроджений гіпотиреоз. А потім набута після судом енцефалопатія змішаного генезу. Це жах – судоми, реанімація, бо виходить так, що до головного мозку під час судом не поступає ні кисень, ні кров. Клітина, яка має це все отримувати, починає відмирати. У Іллі погана мова, погане розуміння, він сам себе не обслуговує – не одягається, не може сам роздягнутися. Він не соціалізований, але ми намагаємося. Їздимо на реабілітації та лікування".

На Житомирщині родині дитини з інвалідністю відмовляють у постановці на облік для отримання авто

  За таких умов возити Іллю у громадському транспорті неможливо, для цього потрібен власний автомобіль, каже Тетяна. Саме тому вони звернулися в управлінняпраці, соціальної та сімейної політики, де жінці сказали зібрати пакет документів.

  За словами представниці обласного департаменту праці, соціальної та сімейної політики Оксани Мудревської, дітей з інвалідністю після 5 років на облік для забезпечення автомобілем ставлять. Для цього потрібен паспорт опікуна, ідентифікаційний номер, свідоцтво про народження дитини, довідка з місця проживання, свідоцтво про встановлення інвалідності. Крім того, обов’язковим є проходження медико-соціальної комісії.

 

  "Я взагалі-то на чергу не хотіла ставати, – каже Тетяна Ковальчук. – Там є такий підпункт в законі, як гуманітарне авто. Тобто, ти сам їдеш за кордон, шукаєш людину, яка тобі нотаріально робить дарчу на автівку. І тоді привозиш автомобіль в Україну. Ця автівка не підлягає розмитненню. Ти просто авто ставиш на облік у совбез і МРЕО тільки ставить відмітку, що воно знаходиться на балансі у органів соціального захисту. Ми всі інстанції пройшли і на останній – медико-соціальній експертизі – нам видали довідку, де йдеться про відмову через недостатність інвалідності".

  Головний експерт обласного центру медико-соціальної експертизи Олександр Донець, переглянувши справу Іллі Котюка, пояснив, чому саме представники їх центру відмовили родині:

  "Згідно законодавства, право на користування транспортом від органів соціального захисту надається особам, які не можуть пересуватися або дихати. Так, по простому можна сказати. В даному випадку у людини є протипоказання – органічні розлади особистості, – враховуючи які, неможливо надати транспортний засіб. Тому що перевозити таких осіб небезпечно".

  Олександр Донець каже, що родина може оскаржити рішення центру медико-соціальної експертизи у Вінницькому науково-дослідницькому інституті реабілітації інвалідів та Дніпровському науково-дослідницькому інституті медико-соціальних проблем інвалідів.

  За словами юристки Надії Телешинської, згідно чинного законодавства, передбачені певні пільги для осіб з інвалідністю при розмитненні і ввезенні в Україну автомобілів іноземного виробництва:

  "Які категорії мають право ввезення і розмитнення автомобіля з пільгами? Це інваліди першої і другої групи, пов’язані з ЧАЕС, інваліди війни, особи з першою групою інвалідності по зору. Далі – інваліди, які не мають обох рук або ніг, або мають кукси замість рук або ніг. А також особи, які проживають з інвалідами та потребують перевезення даного інваліда. Це вичерпний перелік категорій. На жаль, інваліди 2 та 3 груп не підпадають під цей перелік".

  Мама Іллі, Тетяна Ковальчук, придбала автомобіль, але, за словами жінки, грошей на розмитнення не вистачає, адже весь сімейний бюджет іде на розвиток та реабілітацію дитини.

  "Так, нам пригнали маленьку "євробляху". Це економна машина, – говорить Тетяна. – Вона нам "розв’язала руки". Дитина в теплі. Дитина не під дощем. Дитина не чекає на зупинці. І хочу звернутися до наших можновладців. Так, є вже законопроєкт про розмитнення "євроблях". Прохання, щоб таку категорію батьків і дітей, як наша, просто туди вписали".

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework