Спір пов’язаний із кондитерською фабрикою у Житомирі потрапив до Топ-5 угод з адвокатами, що захищають Україну від міжнародних позовів

Спір пов’язаний із кондитерською фабрикою у Житомирі потрапив до Топ-5 угод з адвокатами, що захищають Україну від міжнародних позовів

  У 2020 році Міністерство юстиції України уклало 17 договорів про юридичні послуги по 14 справах на загальну суму 477,71 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

      5. Міжнародна юридична фірма «Winston & Strawn LLP» (Франція) отримала 44,20 млн грн. ($1,55 млн) двома угодами на представництво у справі за позовом Татарстану та його Міністерства земельних ресурсів та майнових відносин до держави Україна.

Справа стосується рейдерського захоплення заводу «Укртатнафта» у Кременчуці групою «Приват» Ігоря Коломойського в 2007 році за часів уряду Юлії Тимошенко. Загалом із 2017 року із «Winston & Strawn» уклали угод по цій справі на 86,25 млн грн. Вона також представляє Україну в аналогічній справі за позовом російського ВАТ «Татнафта».

  1. 51,92 млн грн. ($1,82 млн) коштували послуги юрфірми «Withers» за по справі за позовом компанії «Olympic Entertainment Group AS» (Естонія) до держави Україна. Загалом із 2019 року з «Withers» уклали дві угоди по цій справі на 67,77 млн грн.

  У 2018 році естонська компанія подала позов проти України в міжнародний арбітраж у Лондоні через закриття її 23 казино після введення в Україні у 2009 році заборони на гральний бізнес. Вона стверджує, що отримала 40 млн євро збитків. Позивач просить визнати, що Україна порушила міждержавну угоду з Естонією про захист інвестицій, і стягнути з України збитки та компенсацію витрат на арбітражне провадження.

  Із 2018 року основним власником «Olympic Entertainment Group» є естонська «Odyssey Europe», яка належить інвестиційній компанії «Novalpina Capital» із Люксембурга.

В Україні гральний бізнес був заборонений з 2009 року, однак нелегальні азартні ігри велися під виглядом лотереї. Цьогоріч прийнято закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор».

  1. 63,36 млн грн. ($2,25 млн) відписали міжнародній юридичній фірмі «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan UK LLP» (Британія) на захист інтересів України у справі за позовом Ігоря Бойка до держави Україна. Сума позову перевищує $100 млн. Усього з 2018 року з «Quinn Emanuel» уклали три угоди по цій справі на 175,08 млн грн.

  Спір пов’язаний із ситуацією навколо кондитерської фабрики у Житомирі. У 2017 році бізнесмен Ігон Бойко заявив, що рейдерське захоплення фабрики було організоване нардепом від «Народного фронту» Сергієм Пашинським, бізнесменом Сергієм Тищенком, міністром юстиції Павлом Петренком, міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим за активної участі президента Петра Порошенка, внаслідок чого вона була виключена з ЄДР, а пізніше – захоплена силою. У грудні 2017 році Бойка заарештували за підозрою в рейдерському захопленні тієї ж фабрики у 2010 році, але в січні 2018 року суд не продовжив арешт.

  На думку Бойко, Україна допустила незаконну експропріацію інвестицій без відшкодувань і компенсацій. Сторону Ігор Бойка представляють юристи, пов’язані з Андрієм Портновим, який до 2010 року був власником пакету акцій Житомирської фабрики, але потім продав акції Бойку. На той момент основним акціонером фабрики був бізнесмен Юрій Лещинський. Він заявив, що це Ігор Бойко рейдерськи захопив фабрику.

  1. 86,59 млн грн. ($3,05 млн) отримала міжнародна юридична фірма «Withers LLP» (Британія), яка представляє Україну в справі за позовом компанії «Todini Costruzioni Generali S.p.A.» (Італія) до Державного агентства автомобільних доріг України. Загалом із 2017 року із «Withers» уклали десять угод по цій справі на 273,29 млн грн.

  «Todini» у 2013 році виграла тендер на ремонт двох ділянок автодороги М-03 Київ-Харків-Довжанський за 2,27 млрд грн. у рамках спільного з Світовим банком проекту. Роботи мали виконати до вересня 2014 року, однак фірма не виконала підряд і «Укравтодор» у серпні 2016 року розірвав договір через систематичне невиконання робіт.

  У 2017 році фірма подала арбітражний позов проти Держагентства з сумою претензій на 1,37 млрд грн. На це Укравтодор відповів зустрічним позовом на суму понад 400 млн грн.

  Нагадаємо, на початку 2016 року італійську компанію «Todini» за 50 млн євро купила фірма «Prime system KZ» (Казахстан) Оріфджана Шадієва та Садира Махмутова.

  1. Найбільша сума у 118,22 млн грн. ($4,14 млн) пішла міжнародній юридичній фірмі «Shearman & Sterling LLP» (Франція) на захист України у справі за позовом компаній «Emergofin B.V.» (Нідерланди) і «Velbay Holdings Ltd.» (Кіпр) до держави Україна. Із 2016 року Мінюст уклав з «Sherman & Sterling» угод по цій справі на $14,49 млн.

  Дочірні підприємства російської компанії «РусАл» Олега Дерипаски, Михайла Прохорова та інших акціонерів вимагають від України компенсації інвестицій у ПрАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат». Під їх управлінням ЗаЛК фактично припинив роботу, але вони звинувачують у цьому Україну.

  Тобто захист від претензій російських бізнесменів щодо розваленої ними роботи українського комбінату вже коштував українцям близько 400 млн грн.

  У 2006 році «Velbay Holdings Ltd.» купила в Фонду держмайна 68% акцій «ЗАлК». Але після збройного нападу Росії на Україну прокуратура у 2015 році через суд повернула їх у державну власність. У «РусАла» через залишилось 30% запорізького комбінату.

  У 2017 році СБУ повідомила про підозру представникам російської компанії за знищення «ЗАлК» в інтересах Росії.

  Олег Дерипаска  знаходиться під санкціями США. Через це він скоротив свою частку до менш ніж 50% в холдингу «En+», який кінець 2018 року мав 48% акцій «РусАлу». Однак нещодавно Євросоюз повідомив США, що Дерипаска продовжує контролювати «РусАл» та «En+». Це порушує угоду про зняття обмежень з цих компаній після того, як частка Дерипаски в них опустилася нижче 50%.

 

Анна Сорока, «Наші гроші»

Новини Житомира

 

Последнее изменение Вторник, 05/01/2021

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework