У Новограді-Волинському заговорили про перейменування: Бути Звягелю чи ні?

У Новограді-Волинському заговорили про перейменування: Бути Звягелю чи ні?

  Під час засідання робоча група не дійшла спільної думки, чи варто перейменовувати Новоград-Волинський на Звягель.

 4 лютого відбулося засідання робочої групи, що займається питанням перейменування міста та зміни символіки Новоград-Волинської територіальної громади. На початку наради секретар міської ради Оксана Гвозденко зазначила, що до міської ради надійшло звернення від громадських активістів, які хочуть повернути історичну назву міста, - розповідає novograd.city.

  Це питання неодноразово переносилося, зокрема у 2018 році депутати прийняли рішення провести референдум на чергових виборах, який так і не відбувся.

  У ході дискусії міський голова Микола Боровець запевнив, що якби завтра відбувся референдум, то більшість людей цю ідею не підтримали б. До речі, за його словами, у гербі міста хочуть прибрати птицю, що розташована у верхньому лівому куті й замінити її на хрест, що міститься посередині.

  Віктор Овдіюк, депутат міської ради сказав, що він не проти перейменування. Проте, потрібно переконати людей, а не маніпулювати 150-річчям Лесі Українки та іншим речами, щоб не викликати обурення.

  Оксана Гвозденко розповіла, що перейменування міста згідно з законодавством можна провести за двома законами: "Про декомунізацію" та "Про географічні назви". У першому випадку, перший випадок не підходить, а в іншому потрібно, щоб більшість жителів була згодна на це.

  Також секретар міської ради говорила, які витрати понесе за собою повернення колишньої назви: "Щоб змінити прописку в ЦНАПі – це безкоштовно. На рахунок нових штампів та печаток, то вони коштують від 200 до 500 гривень; новий статут – близько 700 гривень. Виготовлення нової адреси для юридичної особи – 680 гривень, для ФОПа – 230 гривень. Що стосується документів на будинок, то громадянину потрібно отримати довідку про прийняте рішення про перейменування".

  Олександр Широкопояс, депутат від фракції "Пропозиція" запропонував провести не лише громадські обговорення, а й електронні опитування та голосування в холі міської ради, щоб охопити якомога більшу кількість людей. Та це була не єдина пропозиція від депутатів. Олег Годун звернувся до депутатів районної ради з ідеєю змінити назву новоутвореного району на Звягельський.

  У результаті засідання очільник міста дав доручення детально розрахувати вартість зміни назви, а також створити комісію стосовно повернення Новограду-Волинському історичної назви Звягель. До того ж Микола Боровець наголосив, що у цій ситуації насамперед має враховуватися думка громадськості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Городниця: від унікального скарбу до давньоруського городища

Реконструкція Звягельської фортеці в 3D-форматі: чи стане ідея новим сучасним брендом міста?

Новини Житомира

 

Последнее изменение Пятница, 05/02/2021

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework