Бердичів розробив «гендерний паспорт»

Бердичів розробив «гендерний паспорт»

  Шість громад розробили гендерні паспорти за підтримки Асоціації міст України.

  Новий 2021 рік шість українських громад, а саме - Олександрійська, Пирятинська, Софіївська, Жмеринська, Бердичівська та Уманська, зустріли із розробленими гендерними паспортами. Відтак, органи місцевого самоврядування отримали можливість досліджувати свої громади через призму гендерної оптики завдяки консультативній підтримці у рамках проєкту «Підвищення рівня відкритості, прозорості та залученості в діяльності Асоціації міст України» за фінансування Ради Європи.

  Як зауважують фахівці, практика створення гендерних паспортів (профілів) адміністративно-територіальних одиниць в Україні розпочалася досить давно, проте до сих пір не є усталеною, адже знання і навички гендерного аналізу, як і в цілому гендерна компетентність – це та сфера, у якій все ще потрібно розбудовувати спроможність посадовців органів місцевого самоврядування. Тому консультативна підтримка надає те підсилення, якого суттєво не вистачає невеликим громадам, адже якісний гендерний паспорт має віддзеркалювати особливості території. До того ж виклики, з якими стикаються сільські і міські громади, є різними.

  «При розробці гендерного паспорту міста Бердичева фахівці також стикнулися з викликами у зборі та систематизації статистичних даних, розподілених за статтю. В деяких сферах, наприклад в сфері охорони здоров’я, отримані дані часто були суперечливими, що давало підставу сумніватися у їх точності», - розповіла виконавча директорка Житомирського РВ АМУ Тетяна Кухарська.


  Створення гендерного портрету є першим кроком до врахування потреб та інтересів різних категорій жителів через можливість аналізу наявних даних, усвідомлення потреби збору даних, їх акумуляції та аналізу при розробці місцевих програм та рішень. Відсутність скепсису і сумніву у доцільності цього виду роботи сприяла її успішному завершенню, а також готовність до внесення змін у програмні документи по результатам гендерного аналізу громади, зокрема у план дій щодо реалізації принципів Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків на місцевому рівні.

Офіс реформ у Житомирському РВ АМУ

Новини Житомира

 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework