Жив сорок мільйонів років тому – скелет динозавра вперше експонується в краєзнавчому музеї Житомира

Жив сорок мільйонів років тому – скелет динозавра вперше експонується в краєзнавчому музеї Житомира

  В Житомирському обласному краєзнавчому музеї вперше виставляють скелет динозавра. Цей експонат надав музею в тимчасове користування київський колекціонер, палеонтолог Дмитро Пилипенко. Про це розповів Суспільному завідувач відділу природи краєзнавчого музею Петро Печенюк.

  За словами Петра Печенюка, в експозиції представлений пситтакозавр або динозавр-папуга, це дослівний переклад його наукової назви.

  "Це був невеличкий рослиноїдний динозавр, – розповідає Петро Печенюк. – Величезні зуби йому не були потрібні, тому їх як таких немає. А є такий ніби дзьоб. Цей динозавр ходив, як курка, на задніх лапах. Ця група динозаврів називається птахотазові. Передня масивна частина – у одну сторону і великий масивний хвіст у другу сторону. За рахунок цього він і був мобільний. Цьому динозавру приблизно до сорока мільйонів років, але щоб встановити точний вік, потрібно працювати радіовуглицевим методом, а ми цього не робили, бо це недоцільно".

  Таких скелетів у світі лише десь чотири сотні, каже Петро Печенюк. Науковий співробітник музею розповідає, що на території Житомирщини за часів динозаврів було море, тому сухопутні динозаври жили на інших частинах планети, наприклад на території сучасної Монголії чи Китаю. Динозавр, який експонується в Житомирі, був привезений із Тунісу.

  "Свого часу, коли динозавра привезли в Україну, у людей виникли проблеми з тим, щоби його (скелет – ред.) зібрати. А наш рівень фаху дозволяє його нормально зробити. Ми його зібрали, і в якості подяки пан Дмитро дозволив виставити цього динозавра у нашому музеї", – сказав Петро Печенюк.

  Динозавр-папуга представлений в експозиції, за допомогою якої можна побачити еволюцію життя на Землі – із водної стихії на сушу. Серед зібраних експонатів, окрім динозавра із Юрського періоду, – закам’янілі відбитки перших рослин, молюски та зуби динозавра.

 

  Шестирічний Віктор Голандський із бабусею прийшли до Житомирського краєзнавчого музею подивитися, як виглядає динозавр пситтакозавр. Хлопчик порівнює представлений експонат із тими, що вже бачив у енциклопедії.

  "Схожий на ящірку, на мозазавра, плезіозавра", – каже Віктор Голандський.

  Відвідувач виставки Дмитро Боровий каже, що хотів би побачити ще якійсь рештки більшої за розміром тварини. Але, каже, добре, що хоча б це є.

  Побачити, як виглядав рослиноїдний динозавр-папуга можна впродовж наступних півтора місяці.

Новини Житомира

 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework