Рятувальники вирушили до зони відселення та ознайомилися з умовами роботи колег-вогнеборців

13 квітня рятувальники спільно з представниками освіти та журналістами житомирських засобів масової інформації побували у північних районах Житомирщини, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Ідею такої поїздки реалізував голова благодійного фонду «Пожежні Чорнобиля» Борис Чумак. Саме він очолював пожежну охорону Житомирщини в часи ліквідації трагедії на ЧАЕС, - повідомляють в У ДСНС у Житомирській області.

Сьогодні ж люди, які лише уявляли якою є зона обов’язкового відселення, могли самостійно побачити, що там відбувається насправді через 30 років після катастрофи.

Перш за все вони відвідали Коростенську пожежно-рятувальну частину. Як відомо, Коростенський район також постраждав від радіаційного впливу зруйнованого 4-го енергоблоку ЧАЕС. Гості були приємно вражені наявною технікою та бойовим спорядженням коростенських вогнеборців. Подаровані пожежні автомобілі від європейських колег суттєво приваблюють увагу гостей і кожен із задоволенням зробив на згадку фото поруч з пожежними іномарками. Також на фасаді частини встановлено меморіальну дошку пам’яті пожежних-ліквідаторів з нагоди 25-ї річниці аварії на ЧАЕС, до якої підійшов кожен з гостей.

Другим пунктом призначення стало смт Народичі. З 1991 року згідно постанови Кабінету Міністрів України смт Народичі було віднесено до зони обов’язкового відселення. Люди почали масово залишати рідні домівки, однак чимала кількість населення відмовилась переїжджати на нові місця і залишилася проживати на територіях, що суттєво постраждали від чорнобильської аварії.

З усіх районів Житомирської області Народицький район найбільше постраждав від тієї злощасної катастрофи 1986 року. 36 населених пунктів району було віднесено до зони обов’язкового відселення (у тому числі й сам райцентр, 36 – до зони гарантованого добровільного відселення, ще 8 – до зони посиленого радіоекологічного контролю).

Гості прогулялися місцевим парком ім. Корбута, де встановлено пам’ятник жертвам Чорнобильської катастрофи. Пройшлися вулицями опустілого селища, в якому злегка відлякували напівзруйновані хати-пустки та зведені будівлі, де вже ніколи не проживатимуть люди. Також у гостей з’явилася можливість поспілкуватися з народницькими рятувальниками та дізнатися про особливості їх роботи в зоні відселення. Начальник Народицького районного сектору Управління ДСНС України у Житомирській області Сергій Зосіч провів екскурсію пожежною частиною. Показав у яких умовах місцеві бійці ДСНС несуть свою службу та якою технікою і спорядженням вони забезпечені.

По завершенню екскурсії група вирушила до сіл Народицького району, де залишилися лише лісові насадження та кілька напівзруйнованих будинків, які вже давно вросли в землю. Особливо всіх вразила церква у с. Великі Кліщі. Незважаючи на те, що в радіусі кількох кілометрів взагалі ніхто не проживає, у церкві затишно та чисто. Люди звідусіль приїжджають туди та прибирають її, залишають пожертви і не забувають молитися за краще майбутнє людства.

Повертаючись додому, гості ще довго ділилися між собою враженнями від побаченого. З неприхованим сумом стверджували, що якби не той злощасний вибух, то такий благодатний край з чудовими природними ресурсами жив би зовсім інакше. Саме тому ми спільно повинні піклуватися про безпеку нашої землі і лише тоді не допустимо повторення фатальних помилок минулого.

 

Прочитано 603 раз

Последнее изменение Понедельник, 18/04/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework