Лікар від Бога

   Допомагати людям – надзвичайно благородна справа. А професія медика – найгуманніша. Саме медики дарують здоров’я людям, рятують від найрізноманітніших хвороб. Кажуть, що лікар – це посередник між людиною і Богом. І це дійсно правда.

  Всім, скільки можеш, – допомагай - такого принципу у свої професійній діяльності дотримується лікар-травматолог Черняхівської ТМО Микола Яковишен.

  Микола Яковишен впродовж 30 років працює в Черняхівській районній лікарні лікарем – травматологом, рятує людей від різноманітних травм, переломів.

  Мало хто знає, та з дитинства малий Миколка зовсім не мріяв бути лікарем, він завжди хотів стати військовим.  Але життя йому підказувало, що потрібно обирати медичний фах. Якось так ставалось, що часто Миколі Івановичу доводилося стикатися з переломами. І він, бувши ще зовсім юним, вирішив, що хто як не він має рятувати людей. Його брат теж, до речі, лікар. Тому при виборі інституту вагань не було. Приїхав автобусом і побачив Вінницький медінститут. Тоді ж і вирішив, що це, напевно, доля.

  «Я вступив до Вінницького медінституту відразу після армії. Особливо тяжко мені давалася вища математика. Одного разу під час складання іспитів я заробив декілька двійок. Тоді викладач і не хотів їх ставити й замість питань з математики поставив питання з фізики, яку я знав набагато краще. Я добре відповів, викладач поставив мені четвірку, що дало змогу вступити до вишу.

  Цей випадок Микола Яковишен називає щасливим. Він завдячує тому викладачу, який розгледів у юнакові талант.

  По закінченню навчання Миколу Івановича направили на роботу у Черняхівську районну лікарню. З того часу пройшло вже довгих 30 років, а все здається ніби вчора.

  Назавжди в пам’яті Миколи Яковишена закарбувався випадок, коли він тільки-но розпочинав свою професійну діяльність. Одна пацієнтка після ДТП отримала дуже складну травму ноги, що надалі докорінно змінило її життя, залишивши жінку інвалідом. І цей випадок був одним із найперших та найскладніших.

  Мій співрозмовник пригадує ще один випадок, коли була важка травма в дитини. Хлопчик помирав, медики намагалися надати допомогу, і раптом він відкриває очі і каже: «Лікарю, відпустіть мене, я бачу смерть!»

  Яка б ситуація не була, лікарі не здаються, адже всі вони дають клятву Гіппократа, зобов’язуються зробити все можливе, аби повернути людям здоров’я.

  У наш час все більше популярності набирає самолікування. Більшість бояться йти до лікарів, вдаються до народної медицини.

  За словами Миколи Івановича, це шкодить перш за все тому, хто сам себе лікує, і шкідливе у випадках будь-якої гострої патології, яка чатує на людей.

  З боку травматології переломи, вивихи, рани - у цих випадках самолікування недопустиме.

  Микола Іванович Яковишен є ургентним фахівцем і, на жаль, одним на весь район. Тому графік у нього щільний. Часто буває так, що викликають серед ночі, у вихідний. І він нікому не відмовляє.

  Відпочивати доводиться лише під час відпустки. І от тоді він їде на свою рідну Вінниччину. Коли таки трапляється вільна хвилинка, любить слухати класику. Подобаються романтичні пісні. А ще любить гуляти лісом та збирати гриби. Також полюбляє читати фантастичну літературу.

  Найважливішою подією в житі вважає зустріч із коханою дружиною Галиною, з якою у мирі й злагоді виростили та виховали двоє дітей: доньку Таню та сина Валентина. До речі, він пішов по стопах батька, обрав медичний фах, наразі живе та працює лікарем-стоматологом у Полтаві. Тішить око  дідуся півторарічна онука Катруся.

  Наостанок мій співрозмовник побажав читачам і всім людям взагалі у першу чергу здоров’я, любити свій край і Україну і поважати одне одного.

  Ну а ми теж висловлюємо слова вдячності Миколі Івановичу Яковишену, Лікарю з великої літери. Бажаємо міцного здоров’я, дякуємо за сотні врятованих життів.

Наталія Куліш, Моя Черняхівщина

Новини Житомира

 

1 Комментарий

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework