×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

На Житомирщині вирощують 70% від загальної кількості хмелепродуктів в Україні

Забезпечити пивоварні заводи хмелем та хмелепродуктами — головне завдання ТОВ «Хопштайнер Україна»,

n 3009156036яке вже більше 12 років вирощує цю делікатну рослину на землях Житомирщини.

Сьогодні це українсько-німецьке підприємство вирощує та переробляє близько 70% від загальної кількості хмелепродуктів в Україні, - пише «Житомирщина».

Як розповідає головний директор підприємства Микола Михайлов, у 2003 році очолюваний ним науково-виробничий центр «Інформ-Агро-Сервіс» та німецьке підприємство «Симон Х.Штайнер, Хопфен, ГмбХ» об’єднались та створили найбільше на сьогодні в нашій країні підприємство з вирощування та переробки хмелю. Сам Микола Георгійович за фахом — агроном-хмеляр, закінчив Житомирський державний агроекологічний університет, працював науковим працівником в обласному інституті хмелярства. Вже пізніше, починаючи з посади бригадира з захисту рослин у господарстві «Вереси», напрацював 30-річний досвід роботи з хмелем. Микола Михайлов є співавтором монографії «Фізіологія та біохімія хмелю», підручника «Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини».

Для забезпечення потреб пивоварних заводів у сировині хмелю нових перспективних сортів, підприємство «Хопштайнер Україна» заснувало сільськогосподарське підприємство «Союз хмелярів та пивоварів», яке розташоване в селі Карпівцях Чуднівського району. Хміль для підприємства вирощують також у господарствах Олевського, Черняхівського, Червоноарміського районів, а також декілька підприємств Львівської області. Загальна площа, на якій вирощують хміль у Житомирській області, становить близько 300 гектарів. У Карпівцях знаходиться цех грануляції хмелю, який обладнаний сучасним устаткуванням німецької фірми Probst. Спільно з підприємством «Вертокиївка — Хміль» за рік переробляють близько 330 тонн хмелю та близько 230 тонн сировини виготовляють на продаж. Переважна кількість виробленого хмелю реалізується за кордон: до Чехії, Великобританії, Монголії, Китаю та країн пострадянського простору.

Не обминуло й це підприємство лихо на Сході України, адже, як каже директор, чимала кількість пивоварень, які були постійними покупцями житомирського хмелю, зараз знаходяться на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

«Пиво—як парфуми, особливого аромату йому додають різні сорти хмелю», — розповідає Микола Михайлов. Сьогодні у світі існують більше 260 сортів хмелю, які визначають характер гіркоти пива та додають у нього близько 500 мікроелементів. Вирощування високоякісного та біологічно чистого продукту — головне завдання підприємства.

Хміль — рослина досить вибаглива, за якою потрібен постійний догляд. Після кожного збирання врожаю, перед переробкою, хміль обов’язково аналізується на вміст активних речовин, що є складовою якості рослини. «Якщо продукт хмелю — доброякісний, то, фактично, ви вже його продали. Головною метою нашого підприємства є вирощування та виготовлення такого продукту, який, без сумніву, буде потрібен пивовару», — каже Микола Михайлов. 

Директор поділився цікавою інформацією про новинки у хмелярстві. Наприклад, вражаючими результатами селекції у світі є виведення сортів хмелю, поєднаних із цитрусовими, абрикосом, ананасом, смородиною, з тропічними фруктами. Такі сорти додають у пиво тонкий смак фруктів. Цілком ймовірно, що у найближчому часі з’являться нові пивні продукти на цій основі.

Непокоїть хмелярів та пивоварів так званий «пивний закон». На думку Миколи Михайлова, присвоєння пиву статусу алкогольного напою негативно вплине на справи не лише  реалізаторів, а й, насамперед, виробників хмелю, роботу невеликих пивоварень. На думку директора, цей Закон, навпаки, призведе до скорочення надходжень від податків у цій сфері, а не до підвищення. Це зумовлено тим, що зі зменшенням місць продажу пива відповідно зменшаться і масштаби його виробництва. Для невеликих пивоварень це може обернутись банкрутством, якщо їх продукцію перестануть купувати. Також зростання цін на пиво стане причиною зростання цін на хміль. Сьогодні при складній ситуації з курсом валют в Україні середня ціна однієї тонни хмелю становить 4,5 тисячі євро і вона виросте відповідно до цін на пиво. 

«У першій десятці споживачів пива у світі — країни Європи. Якщо уважно придивитися, то де ми в них можемо розгледіти такий рівень алкоголізму населення, як у нас? У всіх цих країнах пиво вважається корисним та аж ніяк не алкогольним напоєм. Тож нам потрібно виховувати культуру вживання пива, а не прирівнювати його до горілки», — вважає директор підприємства «Хопштайнер Україна» Микола Михайлов.

Прочитано 1590 раз

Последнее изменение Четверг, 01/10/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework