×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

За кілька днів у Житомирі запрацює Дім української культури

Вже 21 квітня відбудеться урочисте відкриття Дому української культури у Житомирі.

n 1404168759Заклад розташований в  історичному осередку міста – будинку Філіпова, відомому житомирянам як старе приміщення РАЦСу за адресою: вул. Велика Бердичівська, 61.

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

Дім стане осередком традицій, духовності та української культури. Тут проходитимуть майстер-класи, семінари, творчі вечори, виставки тощо.

Головною метою створення закладу є виховання патріотизму у молоді, розповсюдження ідеї українознавства, сприяння культурному, історичному та духовному розвитку, збереження національного надбання.

Якщо зазирнути всередину сьогодні, можна побачити, що всі роботи вже на стадії завершення. Відтак з моменту відкриття функціонуватимуть 6 виставкових залів, в яких представлено безліч експонатів. Серед них — вироби народної творчості, побутові речі і навіть зброя козацької доби; картини житомирських художників; куточок відомих житомирян та багато іншого.

«Двері Дому української культури будуть відчинені для кожного, хто цікавиться та шанує українське. Експозиції періодично оновлюватимуться, тому тут завжди можна буде побачити щось нове»,— говорить секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж,.

Ще однією окрасою, а, можливо, й пам’ятним місцем має стати величезна лялька-мотанка. Це давній український оберіг, символ матері-прародительки. Як зазначають майстрині, її було створено за всіма традиціями та з любов’ю, тому й сподіваються, що вона стане справжнім оберегом Житомира. Лялька-мотанка є каркасною, як і багато інших маленьких ляльок. Каркас обмотаний натуральним матеріалом. В одязі – льон, домоткана тканина з типовим для Житомирщини геометричним орнаментом у червоно-чорних кольорах. Навіть нитки та мотузки використовувались натуральні. 

Побачити ляльку-мотанку, як кажуть, у всій красі, можна буде з 21 квітня – у день відкриття закладу. Оберіг встановлять на вулиці під спеціальною скляною конструкцією, щоб кожен бажаючий зміг оцінити її велич.

У той же день до Житомира завітають гості з Книги рекордів України, які мають зареєструвати рекорд «на найбільшу ляльку-мотанку, яка виготовлена зі збереженням  правильних і точних пропорцій та згідно українських традиційних правил народної творчості».

Сергій Сухомлин, міський голова Житомира:«Тільки у повазі до історії, в знанні здобутків і прагненні розвитку національної культури можливе виховання справжнього українця. Дім української культури і стане тим осередком, де дійсно відчуватиметься український дух. Над проектом створення цього закладу було проведено величезну роботу, і в нього дійсно вкладено душу. Як до будь-чого нового, й до Дому української культури можливе різне ставлення. Але коли відчиниш двері та відчуєш, що саме тут живе душа, українська душа, – ти полюбиш це місце всім серцем…»

Відчуття українського духу, нашого, рідного, прекрасного… Дім української культури єднає своїх гостей. Двері відкриті вже з 21 квітня. Отож, ласкаво просимо! Завітайте і відчуйте магію щедрої народної культури!

Последнее изменение Четверг, 14/04/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework