Один з найдавніших храмів України знаходиться в Овручі!

Свято-Василівський собор у Овручі – один з найстаріших храмів України, вік якого нараховує вже понад тисячу років.

Історія Василівського храму починається з часів Київської Русі за Володимира Святославовича. Дерев’яний храм був споруджений князем Володимиром Великим у 997 році (за іншою версією у 989 році) на місці зруйнованого язичницького капища. Це була перша православна церква Овруцького краю.

Разом із відновленням церкви Святого Василя побудували і жіночий Свято-Василівський монастир. На освяченні Василівської церкви 3 вересня 1911 був присутній імператор Микола II.

Наприкінці 20-х - початку 30-х років XX століття жіночий монастир і Василівська церква були закриті. Функціонувати Свято-Василівський монастир почав у 1941 році. В 1947 році парафіяльна громада повернула монастирю Василівську церкву. У 1958 черниць знову вигнали з монастиря. У чернечій обителі розмістили лікарню, а пізніше - професійно-технічне училище.

Василівська церква знову була передана парафіяльній громаді. Тільки в 60-70-х роках і церква, і монастир були визнані архітектурними пам'ятками та реставровані. З цього часу православні святині перебували під захистом держави.

Василівська церква і Свято-Василівський монастир нині є діючими.

 

Последнее изменение Четверг, 04/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework