Житомирське село потрапило до переліку унікальних

Недалеко від села Рудня-Замисловицька, що в Олевському районі Житомирщини знаходиться геологічний заказник «Кам'яне село» - одне з неймовірних чудес України, створених для неї самою природою.


Місце незвичайне завдяки величезним кам'яних брилам, що розташувалися на території 15 гектарів, причому в певному порядку, що нагадує село.

Унікальне нагромадження гранітних брил, химерно розкиданих серед лісу. Покриті мохом камені-валуни різних розмірів і форм нагадують сільські хати, розташовані на одній «вулиці» - звідси і назва «Кам'яне село».

Існує кілька версій походження такого неординарного рельєфу. Одна з них - офіційна свідчить, що гігантські валуни приніс сюди льодовик, а їх форму протягом мільйонів років міняли і відточували сили природи. Згідно з іншою версією, також офіційно визнаною, кам'яні утворення - це залишки підніжжя старовинних гір, що утворилися після руху льодовика.

Про появу «Кам'яного села» ходять і інші - більш таємничі - легенди. «У давні часи в лісі стояло село. Місце було багате - грибів, звірини всього було багато. Але люди жили в ньому жорстокі і жадібні. У ті часи спостерігав Бог як живуть вигнані з раю люди заходячи в різні місця. І ось одного разу в образі жебрака прийшов він і в це село. Підійшов до однієї хаті і попросив дати йому трохи хліба і води. Не дали йому. Підійшов до іншої хати - прогнали, та ще погрожували побити. Підійшов до третьої хати - там відкрили вікно і викинули шматок черствого хліба. Підняв Бог шматок хліба, подивився на нього, спробував укусити, а він кам'яний. Розсердився тоді Бог і перетворив все село у камні.Так і стоїть воно і досі. Камені лишайниками і мохом поросли. І все це для науки нащадкам! »

Інша легенда розповідає про битву у цьому місці Ісуса із темною силою. Після довготривалого бою нечистий був повалений у пекло. А Ісус, підносячись на небо, зробив кроки по камінню, тепер на одному із них залишилися відбитки його ніг. Ще одна оповідає про «Чортів млин».

Деякі із камені в за формою дійсно нагадують величезні жорна. Місцеві жителі розповідають, що чорти у цьому місці по ночах будували млин. Але однієї ночі нечисті так захопилися, що їх застав спів півня. Чорти тікаючи покидали роботу, а жорна громадяться тут і донині.

Легенди легендами але місце реально існує і притягує туристів з усієї України. Величезні гранітні брили, що стоять в незайманому лісі в абсолютній тиші, - діють магічно. Їх велич пригнічує і змушує задуматися про велич сил природи. Цьому камінню багато мільйонів років і вони пережили сотні геологічних та історичних епох і все це зберігають у собі. Багато в світі пройшло перемін а вони все ті ж. Відчуття ніби стикаєшся з вічністю і пробуджується зв'язок з таємницею нашого буття з усім сущим .

Місце розташування: Житомирська область, Олевський район, с. Кам'яне на схід від села Рудня-Замисловицька.

 

 

Последнее изменение Четверг, 11/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework