У Голлівуді — «Оскар», а у нас — «Лескар»

За прикладом Голлівуду, багато міст світу створили власні алеї зірок — цікавий спосіб засвідчити гордість і повагу людям, котрі досягли у житті вершин слави.  

У декількох обласних центрах України створено схожі алеї, а у Новограді-Волинському, на подвір’ї гімназії, днями започаткували власну Алею талантів, передає «Звягель».
Першими на ній засяяли імена переможців дитячого всеукраїнського конкурсу «У пошуках талантів». 24 серпня тут встановили таблички з відбитками долонь кращих юних поетів і письменників та висадили кущі троянд.
Професійне журі літераторів у один голос запевнило, що учасники конкурсу — надзвичайно талановите покоління, тож ніхто не сумнівається, що колись ці діти стануть відомими і приїдуть у Новоград-Волинський, аби згадати місце, з якого розпочалася їх слава.
Невипадково церемонія нагородження пройшла у нашому місті, у музеї Лесі Українки. Серед організаторів конкурсу — колишній гімназист, а нині — письменник, громадський діяч Микола Хомич. Його невипадково називають ще й меценатом, бо, маючи достаток, ця людина активно дбає про розвиток української літератури.
Як зазначив Микола Харитонович, літературну роботу можна прирівняти до внеску у розбудову держави. Адже слово — зброя, тож важливо, аби воно було влучним і потрібним.
Завдяки зусиллям Миколи Хомича, рік тому на подвір’ї гімназії було відкрито погруддя Лесі Українки, а цьогоріч маленькі копії — статуетки Лесі Українки — вручили кращим літературним талантам. Статуетки охрестили українським «Оскаром», а директор гімназії Юрій Рошка запропонував для них більш оригінальну назву — «Лескар».
811 дітей з одинадцяти областей України стали учасниками конкурсу. За словами організаторів, найбільше доробків надіслали діти і підлітки (до 18 років) із Заходу та Сходу (!), серед них — понад 40 із Новограда-Волинського.
До складу журі увійшли відомі українські письменники та редактори. Вони подбали не лише про шляхетну місію — пошук літературних талантів серед нового покоління, а й про суттєве матеріальне заохочення.


Премія за перше місце склала 8 тисяч, за друге — 6, за третє — 4. Переможців визначали у двох номінаціях: «Проза» і «Поезія». Додатково назвали дипломантів, котрі отримали по 1 тисячі грн. та книги від видавництва «Старого Лева» і письменника Миколи Хомича.
У номінації «Поезія» перше місце здобула Ольга Крамар із села Хуторо-Губиниха Дніпровської області (17 років); друге — Світлана Яковець із Рівного (17 років); третє — Максим Чурков з Дніпра (17 років). У трійку кращих серед юних прозаїків увійшли: перше місце — Соломія-Анна Мазур зі Львова (13 років); друге — Хелза Іванцова з Рівного (17 років); третє — Дарина Стрибуль із Сум (17 років).
Як розповіла 13-річна Соломія Анна-Мазур зі Львова: «Моїм батькам про конкурс розповіли знайомі, тож вирішила взяти участь. Я надіслала повість, де з гумором описала та ілюструвала події свого життя. За перемогу отримала книжки, відзнаку та 8 тисяч гривень премії».
— Для мене літературний конкурс став таким самим рухом, як і волонтерство, — поділився Микола Хомич. — Це, як придбати військове спорядження: тепловізори, бронежилети чи шоломи. Адже війну найперше програють не на фронті, а в головах. Війна між Україною та Росією — це протистояння двох світоглядів: європейського, демократичного, який обрав наш народ, і «русского мира» з його авторитаризмом, де під дружбою слов’янських народів приховане відродження імперії на чолі зі «старшим братом». Ось чому протистояння у гуманітарній сфері досягло такої ж гостроти, як на фронті.
Проведений конкурс — це можливість дізнатися, про що думає молоде покоління, народжене у незалежній Україні. Наскільки йому близька українська культура і література, які цінності для нього важливі. Виявилося, що наші діти — не лише талановиті, а й справжні патріоти України. Читаючи їх твори, є впевненість у завтрашньому дні, — констатує меценат.


— До кінця року усі твори переможців будуть надруковані у «Літературній Україні», — запевнив редактор газети, член журі Станіслав Бондаренко. — Серед вас є автори, котрі у дитячому віці пишуть дорослі твори. Їх доробки ми друкуватимемо не на дитячій сторінці, а поруч із живими класиками. До речі, з «Літературної України» почалася популярність багатьох письменників і поетів. Зокрема, епоха «шістдесятництва». Після того, як редактор Павло Загребельний надрукував у газеті перші твори Ліни Костенко, Івана Драча, Миколи Вінграновського, його звільнили з посади. З того часу ще багато літераторів стали відомими завдяки газеті. А нині «Літературну Україну» читають не лише в Україні, а й у Німеччині, Франції, Канаді, США та Австралії.
Переможцям конкурсу редактор пообіцяв передплатити видання і порадив учасникам контактувати, читати класиків — аби уникнути у майбутній роботі «попси» і працювати над «справжньою літературою».
А Микола Хомич зі словами «Слава юним талантам! Слава Україні!» на сторінці у «Фейсбук» висловив вдячність усім, хто взяв участь у фінансуванні проекту: Благодійному фонду «Родина Хомич-Джукашвілі», Валерію Перерві, Олені Старун, Оксані Мороз, Наталії Каплун та Ірині Шаповаловій. Також — київській організації Національної Спілки письменників України, членам журі та учасникам.

Последнее изменение Воскресенье, 04/09/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework