Старовинні астрономічні прилади поруч із сучасними 3D зображеннями космічних об'єктів можна побачити в Житомирі

Виставка "Всесвіт у фокусі" є складовою програми фестивалю "Відкритий космос", який у ці дні проходить в Житомирі. 

Одна з експозицій представляє матеріали приватної колекції киянина Юрія Шевели популяризатора знань з історії астрономії та космонавтики, якого до Житомира запросили в якості координатора та учасника лекційної програми фестивалю. Сьогодні в Домі української культури можна побачити унікальні старовинні прилади, якими у давнину користувалися вчені-астрономи, мореплавці та астрологи. "По-перше, це – астролябія. Після винаходу компасу, це якраз був основний прилад для орієнтування у морі. А після того вже триста років моряки користуються секстантом. І ось на виставці представлено декілька секстантів, зоряний глобус морський з військового корабля, є англійський сонячний годинник 1886 року. Найбільш цікавий, основний прилад справжнього астронома це – модель всесвіту, армілярна сфера. Якщо ви бачили на старовинних гравюрах когось з вчених, або Галілея, або Коперника, то обов'язково перед ним – армілярна сфера". Поруч із науковим приладдям представлені рідкісні друковані видання, і серед них, зокрема, науково-фантастична література, що надихала вчених на нові відкриття і цілком реальні винаходи для дослідження Всесвіту: "Космонавтика вийшла не з астрономії, космонавтика вийшла з наукової фантастики. Якщо згадати, наприклад, Сергія Павловича Корольова, інших теоретиків, і, коли в них запитували, чому вони зацікавилися космонавтикою, ракетами, конструюванням, звідкіля такий інтерес, то жоден з них не згадував ні Коперника, ні інших астрономів. Всі кажуть: Жуль Верн, "З гармати на Місяць", тобто, всі згадують якраз фантастів".
Виставка "Всесвіт у фокусі" розрахована на широку аудиторію. Так, першими її відвідувачами стали майбутні медики, першокурсники Житомирського інституту медсестринства. Це є гарна нагода познайомити молодь з першоджерелами наукових досліджень Космосу, зазначив викладач фізики ВИШу Платон Корнейчук: "Цікаво було привести студентів, навіть, які не вивчають глибоко астрономію чи фізику. Це для загального розвитку, для них теж корисно почути про те, як творяться великі справи і в космонавтиці, і в житті".
Назву виставки "Всесвіт у фокусі" в буквальному розумінні розкриває експозиція 3D світлин, на яких у стереоефекті можна побачити об'ємні зображення планет та інших об’єктів, зроблених з космосу. Також про нерозривний зв'язок земного і космічного розповідають полотна житомирського художника Василя Сірика, який представив на виставці цикл сучасної графіки в етностилі. Ознайомитися з новими експозиціями в Домі української культури відвідувачі можуть до кінця тижня.


Джерело: 103fm.com.ua

Последнее изменение Четверг, 06/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework