У Житомирі відбувся фестиваль "Традиції та сучасність народного мистецтва соломоплетіння"

27 жовтня 2016 року спеціалісти Житомирського обласного Центру народної творчості Житомирської обласної ради організували і провели обласний семінар-практикум «Традиції та сучасність народного мистецтва соломоплетіння».

Де взяли участь 32 представники з: Ємільчинського, Житомирського, Малинського, Новоград-Волинського, Романівського районів, міста Житомира та 22 учні Житомирського вищого професійного училища сервісу і дизайну.

Відбувся круглий стіл за участю директора ЖОЦНТ, заслуженого працівника культури України Кондратюка Юрія Павловича («Традиції і сучасність мистецтва соломоплетіння» - це мистецька акція національного масштабу, спрямована на комплексне пізнання традицій і досягнень минулого та плідний розвиток сучасного соломоплетіння), завідуючої відділом етнографії Житомирського краєзнавчого музею Невеської Валентини Іванівни («Розвиток традиційного народного мистецтва соломоплетіння на Поліссі»).

Валентина Іванівна зробила показ експонатів фонду музею та коментар до них.

Навчальний курс щодо обробки та підготовки соломи, майстер–клас плетіння з соломи: колядничків, модульних павуків, янголяток провів майстер народної творчості Пшеничнюк Олексій Анатолійович. 

Була представлена персональна виставка «Солом’яні обереги» майстра народної творчості соломоплетіння Пшеничнюка Олексія Анатолійовича. Олексій Анатолійович народився в місті Житомирі, в 2011 році закінчив Житомирський Державний університет імені Івана Франка, за спеціальністю вчитель історії.

З дитинства Олексій Анатолійович цікавився релігійними віруваннями, звичаями та обрядами українського народу. В сім’ї активно прививалася любов до ручної праці і обрядовості.

Вперше солом’яні обереги, в 11 років, побачив в місцевій церкві під час Різдвяних свят. Згодом, з появою власної сім’ї, виникло бажання відтворити побачені образи проявів народної віри.

Для роботи, взяв солому в руки в 2006 році. Спершу це були Дідух і Різдвяний павук, обжинкові снопи для сім’ї, родичів і друзів. Так, як матеріал почав вирощувати сам, солома для роботи завжди була під рукою. Почав освоювати соломоплетіння більш широко. Створював з соломи вінки, обереги, іграшки, речі побутового вжитку. Зумів долучити дружину і це стало сімейною справою.

В 2015 році на Різдвяні свята разом з громадою рідновірів Житомира встановив власноруч виконаного великого (2.5 м) Дідуха на вулиці Михайлівській.

Приймав участь у виставці «Зимові візерунки» Житомирської обласної організації Національної спілки художників України.

Далі Олексій Анатолійович разом з дружиною планує продовжувати розвивати, поширювати, вивчати і навчатися давньому, традиційному поліському мистецтву соломоплетіння.

Житомирський обласний Центр народної творчості Житомирської обласної ради планує подальше проведення обласних семінарів традиційної поліської вишивки та інших.

Последнее изменение Четверг, 27/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework