Сільський голова Наталія Володимирівна Семенюк: вислухає, почує і допоможе

Наталія Володимирівна Семенюк – з розряду тих, хто живе за принципом: «Думати про людей та наполегливо працювати на майбутнє».

Вона поважає старі добрі традиції і не боїться сказати «так» різним починанням, упевнено крокує назустріч новим рубежам та звершенням і не лякається труднощів. Багатогранність її діяльності, мудрість і доброзичливість, працелюбність та ентузіазм і активна життєва позиція викликають повагу односельців.

Отримала у спадок розум, працьовитість, добру душу і щедре серце

Сорок п’ять років вона не розлучається з рідним Хажином. Тут народилася влітку 1971-го в родині, в якій вміли та любили трудитися. Мама працювала директором Будинку культури, а тато – водієм у колгоспі. У школі дівчинка була активісткою: в молодших класах – старостою, а як підросла, очолила учнівський комітет. Юна Наталія з відзнакою закінчила 8 класів Хажинської ЗОШ і вступила до Калинівського технологічного технікуму, де опановувала знання протягом 1986-го-1990-го років.

Отримавши кваліфікацію техніка-технолога для роботи на підприємствах легкої промисловості, відразу ж приступила до праці. Роки першого трудового досвіду – це пізнання сфери людських стосунків, надбання навичок самостійного прийняття рішень. І досі Наталія Семенюк із вдячністю згадує тих людей, котрі трудилися поруч, підказували та наставляли.

Місце подальшої трудової кар’єри – молокозавод, де жінка працювала завідуючою з 1995-го по 1999-й рік. За час її керівництва на підприємстві місцевого господарства виготовляли масло,вершки,сметану і м’який сир. Сюди приїздили за досвідом фахівці з різних областей України, побувала й делегація з Франції.

У 2000-му році Наталія Семенюк виконувала обов’язки бухгалтера КСП «Авангард» Бердичівського району, опанувала основні принципи ведення відповідної документації. За рекомендацією колективу підприємства у 1998-му 27-річну Наталію Семенюк жителі Хажина обрали депутатом сільської ради. І вона не підвела своїх земляків, виправдала їх довіру!

З 2001-го до 2010-го працювала секретарем Хажинської сільської ради. Цей вид діяльності ще більше розкрив такі якості Наталії Володимирівни, як відповідальність й справедливість, щирість та доброзичливість і готовність завжди відгукнутися й допомогти. Одночасно багато уваги приділяла громадській роботі. Попри постійну зайнятість жінка прагнула самовдосконалюватись і розширювати свій кругозір: навчалася на різних курсах, а в 2011-му році Наталія Семенюк закінчила Міжрегіональну Академію управління персоналом та здобула кваліфікацію спеціаліста з правознавства.

Людина на своєму місці

В її автобіографії записано: дата обрання сільським головою – 31-е жовтня 2010-го року, освіта вища, позапартійна. Скупі слова, за якими ховається важлива частина життя, сповненого добрих справ заради інтересів громади. Після виходу на заслужений відпочинок сільського голови Володимира Сергійовича Павленка свої голоси їй віддали 87% виборців, а під час другого скликання в 2015-му році – 96 %.

Із великою повагою розповідає Наталія Володимирівна Семенюк про свого попередника, якого поважає за чесність і професіоналізм, у якого вчилася премудростям керівницива. Після її обрання він допомагав порадами та настановами. «Прекрасна людина, уважна й чуйна. Розумний та грамотний фахівець.

Люди до неї тягнуться, – відгукується про теперішню голову Володимир Павленко. – Взірець працелюбності і професіоналізму». Про таких, як вона, кажуть: людина на своєму місці. Свою щоденну роботу Наталія Володимирівна називає звичайною. Але той, хто працює з людьми, знає, яка це нелегка справа – вислухати, розрадити й допомогти. В селі все й всі на виду, і життя сільського голови проходить на очах земляків.

В історії Хажина Наталія Семенюк – перша жінка на посаді сільського голови, проте у цьому статусі вона почувається впевнено. Серцем прикипіла до своєї роботи, бо любить людей, поважає їх думку і постійно опікується різними проблемами. Лише протягом 10 місяців цього року на прийомі у сільського голови побувало три сотні осіб, зареєстровано 720 звернень із різних питань, серед яких – земельні, сімейні, законності і правопорядку, соціального захисту, нотаріату та інші. Нерідко люди приходять поспілкуватися, висказати наболіле і просто порадитися.

Сільський голова не цурається і фізичної праці: разом з усіма прибирає село, дбаючи про його благоустрій, зазирає в усі усюди: на вулиці, придорожню смугу автомобільного шляху та інші місця. Сільського голову можна побачити серед земляків під час різних трудових рейдів: із лопатою чи граблями в руках при посадці дерев, на дитячому майданчику, біля службових приміщень, на сільському кладовищі, при впорядкуванні сміттєзвалища, з валиком та щіткою –на ремонтних роботах у Будинку культури, дитячому садку та на гідроспорудах. «Наша Володимирівна»,– з повагою називають її люди.

У 2011-му році Наталія Семенюк була нагороджена дипломом обласної ради «Кращий сільський голова» і занесена до Книги Пошани Житомирської облради. «Вона – великої душі людина, жителі люблять її та поважають – говорить секретар сільської ради Олена Гортовлюк. – Вміє спілкуватися з людьми: слухати й почути, щоб, не відкладаючи на потім, вирішити питання. Йде та інших за собою веде, будь-яку справу доводить до кінця. Чудовий організатор, ініціативний і наполегливий керівник». У 2013-му Наталія Семенюк отримала Подяку Житомирської обласної ради за поліпшення санітарного стану та благоустрою території села.

Допомагати не на словах, а на ділі

Вродовж шести років головування Наталії Семенюк у Хажині відбулися позитивні перетворення. У 2011-му році відкрито ДНЗ «Калинонька», де зроблено капітальний ремонт приміщення, придбано меблі, посуд, килими і все необхідне, аби дітям було комфортно. За ініціативою сільського голови проведено капітальний ремонт Будинку культури: облаштовано фойє, дві зали – глядацьку й для урочистих подій, замінено всі старі вікна на металопластикові. Зроблено поточний ремонт у бібліотеці, закуплено нові меблі, ноутбуки й забезпечено доступ до Всесвітньої мережі.

Діти поспішають до сільської книгозбірні, аби отримати потрібну літературу та інформацію. Відбулися й ремонтні роботи у приміщенні сільської ради та на гідроспорудах водойм, перекрито дах ФАПу, обладнані два дитячих майданчика. Також здійснено підключення до мережі Інтернет дитячого садка, школи, Будинку культури і сільської ради, закуплено й необхідну оргтехніку. За сприяння Наталії Семенюк і за її безпосередньою участю проведено велику роботу з упорядкування братської могили, оновлення пам’ятного обеліска, облаштування ритуального майданчика та благоустрою прилеглої території.

На сьогодні одне з першочергових завдань, яке ставить перед собою сільський голова, – освітлення Хажина. Завершено перший етап відповідних робіт на вулицях Садиби, Довгої, Двірської і Вишневої, на черзі – освітлення інших. Одночасно здійснюється і поточний ремонт вулиць села.

Проведено об’ємну та глибоку роботу з інвентаризації земель у межах населеного пункту, що дозволить виявити приховані резерви площ. Адже земля – основа багатьох починань, і завдання дня – по-хазійськи нею розпорядитися.

Правду кажуть на селі, що покликання Наталії Володимирівни – йти назустріч людям, робити добро щодня, адже інакше вона не може. Пріоритетним є надання допомоги нашим воїнам-захисникам – учасникам АТО, а також – підтримка соціально незахищених верств населення.

Серед різних позитивних ініціатив – реєстрація у 2011-му році громадської організації «Рибальське товариство «Хажинське». Наталія Семенюк – її почесний член. У 2015-му було подано проект на участь у Міжнародному гранді « Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». І вже 1-го квітня зареєстровано громадську організацію «Довіра». В рамках проекту в селі впроваджено мікропроект зі здійснення капітального ремонту 43-х дерев’яних вікон у Хажинській загальноосвітній школі – їх заміні на енергозберігаючі металопластикові.

В результаті проведеного тендеру на зекономлені кошти було вирішено додатково поставити 26 вікон за цінами, зафіксованими в тендері. Крім того в навчальному закладі замінено підлогу спортивної зали. На даний час підрядчиком виконані всі будівельні роботи, громадська організація здала звіт про використані кошти ПРООН. ГО «Довіра» стала найкращою в області за підсумками 2015-го року.

У планах – подальша участь у Міжнародних проектах. Наталія Семенюк була запрошена в Житомир, на зустріч з експертом із питань методології досліджень у сфері доступу до правосуддя ООН в Україні Хезер Голдсміт, відповідно до проекту «Верховенство права та правосуддя для громад у постраждалих від конфлікту регіонах України».

З енергією молодості і творення

Влітку Хажин відзначив 405-й День свого народження.На святкування зібралося майже все село. Ця подія особливо важлива для Наталії Семенюк. Жителі Хажина – її велика родина, сільський голова хвилюється за долю мешканців і дорожить їх довірою, разом вони долають труднощі та крокують до нових звершень. Господиня села опікується інтересами і старих, і малих. Директор школи Наталія Миколаївна Юрчук називає її людиною, яка належить до рідкісної категорії тих, хто готовий приймати рішення і брати на себе відповідальність за них: «Цілеспрямована, розумна і далекоглядна. Прораховує кожний крок, бачить далекі перспективи, шукає рішення і досягає результатів. Вимоглива до себе та інших.

У нашій школі – щодня, за її сприяння встановлено 70 великих і якісних вікон. Молодчина наша Наталія Володимирівна!» Жодний куточок Хажина не залишається без уваги голови. Вирує культурне життя в селі: тут місцеві таланти й майстри радують своїм співом та вражають театральними виставами на Різдвяних вечорницях, дивують розмаїттям вишивок і запашної випічки на Святі врожаю, у дні вшанування воїнів- захисників готують концертні програми.

Не забуває Наталія Володимирівна і про ювілейні дати в житті звичайних селян, даруючі їм увагу й тепло привітань, та підтримує у скрутні хвилини. «Дуже добра і чуйна людина, Бог наділив її щедрою душею. Коли моя мама тяжко хворіла і лежала 4 роки після інсульту, Наталія Володимирівна постійно відвідувала її, підтримувала грошима та ліками, а як мама померла, допомогла провети в останню путь», – з глибокою повагою розповідає пенсіонерка Валентина Станіславівна Морозова.

Живучи інтересами громади, сприймаючи їх і розумом, і серцем, Наталія Семенюк постійно знаходиться в пошуку. У неї чимало помічників та однодумців, в усьому підтримують односельці, члени громадських організацій та рідні: чоловік Василь Миколайович Кондратюк, який працює в особистому селянському господарстві, старша дочка Олена Юрчук, лікар сімейної медицини Бердичівської ЦМЛ, і навіть маленька донечка Ліза, учениця 2-го класу Хажинської школи.

Роль жінок на селі складно переоцінити, і працю, якою вони займаються, легкою не назвеш. Сільські трудівниці мають неабиякі організаторські здібності, міцну хазяйську хватку, твердість і принциповість у вирішенні різних питань, життєву мудрість та велику людяність. Спілкуючись із Наталією Семенюк, зустрічаючись із нею у будні та свята, розумієш, що вона – не лише енергійна, мудра і творча, але й має діловий підхід до всього: у сільського голови обіцянки зі справою не розходяться.

– Ваше ставлення до сучасних реформ на селі. Чи підуть вони на користь громаді?

– Однозначно позитивне. Завдяки реформам новоствореним громадам вдалося вирішити вкрай нагальні питання: забезпечення життєдіяльності села водою,утилізація та ліквідація стихійних сміттєзвалищ, освітлення й енергозберігаючі заходи на об’єктах соціально-культурного призначення, безпека і спокій на селі тощо. Для кожного з нас слова «родинне благополуччя» та «рівність прав» – не порожній звук. Ці поняття є важливими цінностями для більшості людей, які прагнуть єдиного – добробуту. Я знаю, що жителі села – працелюбні, розумні та талановиті люди, які можуть власними силами забезпечити своє майбутнє.

– Які Ваші найближчі плани?

– Всебічна допомога у створенні умов для гідного життя і повноцінного розвитку дітей та молоді, підтримка громадських ініціатив, збереження рідного краю.

– Про що мрієте?

– Наблизити нашу громаду на крок до європейських стандартів. Щоб школи та дитячі садки були затишними і по-домашньому теплими. Щоб медицина була забезпечена сучасними приладами діагностики. Хочеться, щоб усі щоранку з гарним настроєм поспішали на роботу і з радістю поверталися додому, щоб жили в мирі та злагоді.

– Яким бачите майбутнє громади?

– Це створення гарних умов для проживання: можливість отримати робоче місце і змістовно відпочити після праці, облаштування затишних зон дозвілля та сучасних дитячих і спортивних майданчиків. Необхідно впроваджувати заходи, які мають покращити якість послуг для мешканців громади в усіх галузях: освіті, медицині, культурі, спорті тощо. Подальша робота повинна бути пов’язана з пошуком компромісних рішень між громадськістю, владою, представниками середнього та малого бізнесу і залученням громадян до прийняття рішень, за виконання яких вони нестимуть відповідальність.

Наталія Володимирівна Семенюк не боїться відповідальності за свої дії і готова працювати разом із людьми і заради них, об’єднати у спільноту самодостатніх громадян, сильних у помислах та справах, тому балотується на посаду голови Семенівської об’єднаної територіальної громади.

Джерело: БЕРДИЧІВСЬКИЙ ПОГЛЯД

Последнее изменение Четверг, 17/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework