Садиба ватажка житомирських дворян на Іларіоновскій. ФОТО

Житомир - це древнє і гарне місто, яке відоме не лише своєю багатовіковою історією, але славиться жителями, які населяли його. Одним з відомих городян є ватажок дворянства Житомира Андрій Аршеневскій.

З ним пов'язана цікава історія, яка збереглася в архівах міста. Коли в 1899 році на відкриття пам'ятника Пушкіну місцеві дворяни поклали вінок, виготовлений зі срібла на замовлення, місцева газета «Волинь» висміяла вчинок знаті.

Це викликало гнів Аршеневского. Він з'явився в редакцію з револьвером відстояти дворянську честь. Щоб уберегти від розлюченого вельможі редактора газети, працівники редакції вкрили його в кабінетному шафі. Там він просидів цілих 7 годин, і тільки в глибоку опівночі зміг покинути укриття, а потім задніми дворами втекти з будівлі. Але Аршеневскій не відступила і звернувся до жандармів, які на вимогу знатного дворянина зупинили роботу редакції на кілька днів.

Будинок ватажка житомирських дворян знаходився на вулиці Илларионовская, яка тепер носить назву Грушевського, і зберігся практично в первозданному вигляді до наших днів.

Будинок Аршеневского - це не тільки пам'ятка архітектури, багатьом будівля цікава ще й тим, що по сусідству від нього знаходилася садиба Дебори Овсіївни Бронштейн, спорудження якої зберегти не вдалося. Ця жінка стала відома завдяки своєму легендарному онукові Володимиру Семеновичу Висоцькому.

Сьогодні в садибі Аршеневского розташувалася обласна бібліотека для дітей юнацького віку. Будівля відмінно збереглася.

За матеріалами: ua.igotoworld.com

news.dks.com.ua

Последнее изменение Пятница, 25/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework